Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Multikulturní výchova (seminář) (SV4BP_MULS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_MULS - Multikulturní výchova (seminář), Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je praktickým vyústěním přednáškové části. Studenti mají možnost diskusí, prezentací a setkání s tématem v pohledu reality. Zájemci se mohou podílet na tvorbě interkulturní aktivity, určené vybrané skupině dětí, mládež i dospělých.

Osnova

Charakteristika 21. století jako éry širokých pluralitních společnostíObjasnění pojmů jako je rasismus a jeho produkty, diskriminace, rasové násilí, multikulturalita, interkulturalita, kulturní šok, xenofobie, intolerance, pogrom, fundamentalismus, terorismus, agrese, holocaust, genocida, atd.Migrace historie a současnost, přistěhovalectví v našich podmínkách, azylová politika ČRSoučasná situace v České republice národnostní menšiny u násČeši a Romové historická hlediska a perspektivyMultikulturní výchova interkulturní, multietnickáÚvod do lidských práv, Deklarace lidských právAntisemitismus nejvytrvalejší zášť v dějinách lidstvaCírkve, náboženství, sekty,ateismus- vzájemné konflikty a projevy intolerance, světová náboženstvíDiskriminace některých skupin ve společnosti (homosexuální menšiny, feminismus, postavení ženy ve společnosti, násilí na ženách,šovinismus, nacionalismus,)Projektování v oblasti multikulturní výchovy, projekty a programy na podporu interkulturalismuInterkulturní výcvik příprava sociálních pedagogů pro práci s menšinami, pro oblast interkulturality.

Literatura

PRŮCHA, Jan. Multikulturní výchova :teorie - praxe - výzkum. Vyd. 1. Praha: ISV nakladatelství, 2001. 211 s. ISBN 80-85866-72-2. infoHORÁK, Petr . Claude Lévi-Strauss, Rasa a dějiny. Překlad, ediční poznámka a bibliografie Petr Horák. Brno: Atlantis, 1999. 72 s. ISBN 80-7108-138-8. infoS Romy žít budeme - jde o to jak :dějiny, současná situace, kořeny problémů, naděje společné budoucnosti. Edited by Pavel Říčan. 1. vyd. Praha: Portál, 1998. 143 s. ISBN 80-7178-250-5. infoVýchova k toleranci a proti rasismu :sborník : zdroje a formy rasismu a netolerance, informace o národnostních menšinách, hry a cvičení pro žáky a studenty. Edited by Tatjana Šišková. Vyd. 1. Praha: Portál, 1998. 203 s. ISBN 80-7178-285-8. infoČERNÝ, Václav. Rasismus, jeho základy a vývoj. Edited by Květoslava Komárková. Olomouc: Votobia, 1995. 90 s. ISBN 80-85885-69-7. info

Garant

Mgr. Lenka Gulová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lenka Gulová, Ph.D.Mgr. Martina Kurowski