Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie (přednáška) (SV4BP_PPsP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_PPsP - Psychopatologie (přednáška), Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje studentům teoretické poznatky z problematiky patopsychologie z hlediska variability a patologie lidské psychiky. Výuka je určena pro studenty sociální pedagogiky s ohledem na jejich budoucí pracovní náplň i na klientelu, s níž budou pracovat.Studenti budou při výuce vedeni k pochopení a logickému zapamatování základních problémových okruhů, k uvědomění si vzájemné propojenosti jednotlivých oblastí předmětu, k vyvozování souvislostí a spojitostí jednotlivých okruhů pro další působení v praxi, k pochopení souvislostí a vztahů mezi problematikou patopsychologie a dalších pomáhajících oborů (speciální pedagogika, psychopatologie, sociální patologie, vývojová psychologie atd.).Na konci kurzu bude student schopen porozumět poruchám psychických funkcí, vytvořit na základě znalosti symptomů odhad diagnózy (syndromu) a interpretovat klientovo patologické chování.

Osnova

1) Obsah a vymezení předmětu psychopatologie, její postavení v psychologických vědách.2) Příčiny duševních poruch, dědičnost psychických vlastností a vlivy prostředí, otázka normality, patické x nepatické poruchy, syndrom x symptom.3) Historie psychopatologie a psychiatrie v ČR i ve světě.4) Poruchy psychických funkcía) poruchy vnímáníb) poruchy pozornostic) poruchy pamětid) poruchy myšleníe) poruchy řečif) poruchy inteligenceg) poruchy pudůh) poruchy emotivityi) poruchy vůlej) poruchy jednáník) poruchy vědomíl) poruchy osobnosti5) Vybrané duševní a behaviorální poruchya) Organické duševní poruchyb) Poruchy vyvolané účinkem psychoaktivních látekc) Schizofrenied) Poruchy náladye) Neurotické poruchyf) Behaviorální syndromy spojené s fyziologickými poruchamig) Poruchy osobnosti

Literatura

SVOBODA, Mojmír , Eva ČEŠKOVÁ a Hana KUČEROVÁ . Psychopatologie a psychiatrie pro psychology. první. Praha: Portál, 2006. 320 s. prvni vydani. ISBN 80-7367-154-9. infoVÁGNEROVÁ, Marie. Psychopatologie pro pomáhající profese. Vyd. 3., rozš. a přeprac. Praha: Portál, 2004. 870 s. ISBN 80-7178-802-3. infoZVOLSKÝ, Petr. Obecná psychiatrie. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2003. 192 s. ISBN 80-7184-690-2. infoHANUŠ, Herbert. Obecná psychiatrie. 1. vyd. Praha: Vydavatelství Karolinum, 1997. 182 s. ISBN 80-7184-382-2. infoZVOLSKÝ, Petr. Speciální psychiatrie. 1. vyd. Praha: Univerzita Karlova, vydavatelství Karolinum, 1996. 206 s. ISBN 80-7184-203-6. info

Požadavky

Předmět je vhodný pro studenty se znalostmi základních psychologických disciplín. Je doporučeno mít absolvované kurzy obecné a vývojové psychologie.

Garant

PhDr. Denisa Denglerová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tomáš Kohoutek, Ph.D.