Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Praxe v střední škole (průběžná) (SV4BP_PXSS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_PXSS - Praxe v střední škole (průběžná), Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti nejprve navštíví dvě náslechové lekce společně s vyučujícím předmětu. Další vykonávání praxe si zajistí sami na jedné z doporučených SŠ v Brně, nebo na jiné SŠ dle vlastního výběru. Dále absolvují také jednu náslechovou lekci svých kolegů. Po konzultaci s pedagogem třídy, v níž budou studenti praxi vykonávat, si dále připravují lekce dramatické výchovy na zadaná témata a provádí rozbor jednotlivých lekcí. V přípravě dramatických lekcí studenti čerpají ze svých dosavadních zkušeností a z doporučené literatury. Studenti vedou podrobný deník praxe.Po absolvování předmětu bude student umět:Plánovat vlastní dramatickou lekci pro určenou cílovou skupinu.Prezentovat vlastní dramatickou lekci školám.Praktikovat vlastní dramatickou lekci s určenou cílovou skupinou.Vyhodnotit realizaci vlastní dramatické lekce.Načrtnout změny v realizované dramatické lekci na základě vyhodnocení její realizace.

Osnova

Seznámení se s konkrétní třídou SŠ.Domluva na tématech jednotlivých lekcí s pedagogem uvedené třídy SŠ.Vykonávání dramatické praxe.Vedení deníku praxe.Přirozená autorita učitele jako smysl výchovy.Sebereflexe učitele.Znalosti sociální a pedagogické komunikace.Kondice učitele a pedagogické dovednosti.Empatie učitele vůči žákovi.Interakční styl učitele.Učitelovo pojetí výuky.

Literatura

MACHKOVÁ, Eva. Jak se učí dramatická výchova :didaktika dramatické výchovy. 1. vyd. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2004. 223 s. ISBN 80-7331-021-X. infoPAVLOVSKÁ, Marie . Divadlo ve výchově. první. Brno: PdF MU, 2003. 82 s. MSD. ISBN 80-86633-10-1. infoPAVLOVSKÁ, Marie . Cesta současné školy ke škole tvořivé. 1.vyd. Brno: MSD, 2002. 210 s. ISBN 80-86633-02-0. infoMORGANOVÁ, Norah a Julia SAXTONOVÁ. Vyučování dramatu :hlava plná nápadů. Vyd. 1. Praha: Sdružení pro tvořivou dramatiku, 2001. 250 s. ISBN 80-901660-2-4. infoMACHKOVÁ, Eva. Metodika dramatické výchovy :zásobník dramatických her a improvizací. 8., rozš. vyd. Praha: Artama, 1999. 153 s. ISBN 80-7068-105-5. infoVALENTA, Josef. Metody a techniky dramatické výchovy. Vyd. 2., rozš. Praha: Agentura Strom, 1998. 279 s. ISBN 80-86106-02-0. info

Požadavky

SV4BP_UDV Úvod do specializace DV - studium odborné literatury- příprava dramatické lekce- deník praxe

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

MgA. Lenka Remsová, Ph.D.