Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (přednáška) (SV4BP_SPoP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_SPoP - Sociální politika (přednáška), Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Účelem přednášek v předmětu Sociální politika je zmapovat základní teoretické problémy, pojmy, obecné souvislosti a trendy vývoje v oblastech bádání této vědní disciplíny. Prioritou je postižení smyslu, účelu a důsledků mechanismů sociální politiky. Zřetel je zaměřen i na postižení problematiky vztahu teorie a praxe a to konkrétním přehledem využívaných sociálně politických opatření (instituce, dávky). Základní linii studia tvoří analýza současných sociálně politických problémů a proces transformace české společnosti po r. 1989. Cílem přednášek je vytvořit u studentů klíčové znalosti v oblasti struktury a funkce sociální politiky jako vědní disciplíny.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- definovat základní pojmy sociální politiky,- vysvětlit podstatu a strukturu sociální politiky jako vědní disciplíny,- vymezit současné problémy sociální politiky a nastínit možné způsoby jejich řešení na poznatcích četby a z vlastní zkušenosti,- zhodnotit význam přínosu probíraných témat pro teorii a praxi v oblasti sociální politiky,- vyjádřit a formulovat postoje a hodnoty v rámci tematiky sociální politiky.

Osnova

1. Pojetí a předmět sociální politiky. Její struktura, podstata, význam. Sociální stát (vymezení, přístupy, podstata). Pojetí sociální události.2. Základní principy, cíle, pojmy sociální politiky. Funkce a nástroje sociální politiky.3. Modely sociální politiky. Vývojové perspektivy. Typologie a metodologie srovnávacích studií.4. Sociální stratifikace. Problém, struktura, vybrané teorie, výzkum.5. Sociální zabezpečení. Geneze systémů sociálního zabezpečení. Kritéria EU v otázce sociálního zabezpečení. Mezinárodní organizace v sociálním zabezpečení. Právo sociálního zabezpečení.6. Sociální pomoc a sociální služby. Poslání, struktura, subjekty, finanční zdroje, typologie sociálních služeb. Dávky sociální péče. Zabezpečení chudých a dezintegrovaných.7. Politika zaměstnanosti. Specifika trhu práce, charakteristika nezaměstnanosti a její důsledky. Zabezpečení v nezaměstnanosti.8. Zdravotní politika. Východiska, systém zdravotní péče, zdravotní pojištění. Invalidita. Stáří. Důchodový věk.9. Rodinná politika. Proměny podoby rodiny, systémy podpory rodiny, vývoj, charakteristika, transformace, demografické aspekty. Ženy v těhotenství a mateřství.10. Bytová politika. Funkce státu, nástroje, transformace, podpora, reprodukce bytového fondu.11. Vzdělávací politika. Obsah, cíle, principy, proměny, financování a efektivita.12. Proces transformace sociální politiky v ČR. Problémy a trendy, vize. Sociální učení církve.13. Sociální politika ve vybraných evropských zemích (Velká Británie, Německo, Švédsko, Francie, Itálie)

Literatura

povinná literaturaKREBS, Vojtěch. Sociální politika. 3., přeprac. vyd. Praha: ASPI, 2005. 502 s. ISBN 80-7357-050-5. infodoporučená literaturaBRDEK, Miroslav, Hana JÍROVÁ a Vojtěch KREBS. Trendy v evropské sociální politice. Praha: ASPI, 2002. 251 s. ISBN 80-86395-25-1. infoMACHONIN, P. Výzvy pro sociální politiku v České republice. Praha: VÚPSV, 2000. infoPOTŮČEK, M. a kol. Vize rozvoje ČR do roku 2015. Praha: Gutenberg, 2001. infoŠANDEROVÁ, Jadwiga. Sociální stratifikace :problém, vybrané teorie, výzkum. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2000. 172 s. ISBN 80-246-0025-0. infoTOMEŠ, Igor. Sociální politika :teorie a mezinárodní zkušenost. 2. přeprac. vyd. Praha: Sociopress, 2001. 262 s. ISBN 80-86484-00-9. infoVEČEŘA, Miloš. Sociální stát. Východiska a přístupy. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. 112 s. Studijní texty. ISBN 80-85850-16-8. infoŽIŽKOVÁ, Jana. Úvod do studia sociální politiky. 1. vyd. Praha: Vysoká škola ekonomická v Praze, 1995. 192 s. ISBN 80-7079-450-X. infowww.mpsv.cz

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dušan Klapko, Ph.D.