Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální politika (seminář) (SV4BP_SPoS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_SPoS - Sociální politika (seminář), Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Seminář ze sociální politiky navazuje tematicky na přednášku. Účelem předmětu je vytvoření diskusního rámce, ve kterém se studenti zaměří na analyzování současných sociálně politických problémů českého i zahraničního prostředí. Součástí práce v seminářích je i písemné zpracovávání dílčích úkolů, které se stanou součástí e-learningového kurzu. Cílem předmětu je ovlivňovat postoje studentů k předmětu Sociální politika, podpořit formování dovedností studentů v používání systémového přístupu při analyzování vybraných jevů a preferovat jejich činnostní přístup.Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- definovat základní pojmy sociální politiky,- vysvětlit podstatu a strukturu sociální politiky jako vědní disciplíny,- vymezit současné problémy sociální politiky a nastínit možné způsoby jejich řešení na poznatcích četby a z vlastní zkušenosti,- zhodnotit význam přínosu probíraných témat pro teorii a praxi v oblasti sociální politiky,- vyjádřit a formulovat postoje a hodnoty v rámci tematiky sociální politiky.

Osnova

1. Pojetí a předmět sociální politiky. Její struktura, podstata, význam. Sociální stát (vymezení, přístupy, podstata). Pojetí sociální události.2. Základní principy, cíle, pojmy sociální politiky. Funkce a nástroje sociální politiky.3. Modely sociální politiky. Vývojové perspektivy. Typologie a metodologie srovnávacích studií.4. Sociální stratifikace. Problém, struktura, vybrané teorie, výzkum.5. Sociální zabezpečení. Geneze systémů sociálního zabezpečení. Kritéria EU v otázce sociálního zabezpečení. Mezinárodní organizace v sociálním zabezpečení. Právo sociálního zabezpečení.6. Sociální pomoc a sociální služby. Poslání, struktura, subjekty, finanční zdroje, typologie sociálních služeb. Dávky sociální péče. Zabezpečení chudých a dezintegrovaných.7. Politika zaměstnanosti. Specifika trhu práce, charakteristika nezaměstnanosti a její důsledky. Zabezpečení v nezaměstnanosti.8. Zdravotní politika. Východiska, systém zdravotní péče, zdravotní pojištění. Invalidita. Stáří. Důchodový věk.9. Rodinná politika. Proměny podoby rodiny, systémy podpory rodiny, vývoj, charakteristika, transformace, demografické aspekty. Ženy v těhotenství a mateřství.10. Bytová politika. Funkce státu, nástroje, transformace, podpora, reprodukce bytového fondu.11. Vzdělávací politika. Obsah, cíle, principy, proměny, financování a efektivita.12. Proces transformace sociální politiky v ČR. Problémy a trendy, vize. Sociální učení církve.13. Sociální politika ve vybraných evropských zemích (Velká Británie, Německo, Švédsko, Francie, Itálie)

Literatura

doporučená literaturaBRDEK, Miroslav, Hana JÍROVÁ a Vojtěch KREBS. Trendy v evropské sociální politice. Praha: ASPI, 2002. 251 s. ISBN 80-86395-25-1. infoDLOUHÝ, Jiří. Životní minimum. Vyd. 1. Praha: Sociopress, 1997. 157 s. ISBN 80-902260-2-7. infoETZIONI, Amitai. Morální dimenze ekonomiky. Translated by Karel Riegel. Praha: Victoria Publishing, 1995. 243 s. ISBN 80-85865-19-X. infoFRANC, Aleš . Hlavní tendence ve vývoji pracovních migrací v České republice. 1. vyd. Brno: Centrum výzkumu konkurenční schopnosti české ekonomiky, 2006. 27 s. WP č. 22. ISSN 1801-4496. infoFRANC, Aleš . Globalizace a udržitelnost státu blahobytu. In Hospodářská politika nových členských zemí EU. 1. vyd. Ostrava: EkF VŠB TU Ostrava, 2005. s. 68-163. ISBN 80-248-0943-5. infoKELLER, Jan. Až na dno blahobytu. 3. vyd. Praha: EarthSave, 2005. 132 s. ISBN 80-903085-7-0. infoKELLER, Jan. Soumrak sociálního státu. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 2005. 158 s. ISBN 80-86429-41-5. infoPOTŮČEK, M. a kol. Vize rozvoje ČR do roku 2015. Praha: Gutenberg, 2001. infoVEČEŘA, Miloš. Sociální stát. Východiska a přístupy. Praha: Sociologické nakladatelství, 2001. 112 s. Studijní texty. ISBN 80-85850-16-8. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Dušan Klapko, Ph.D.Mgr. Ivana Kupčíková, DiS.