Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tanečně-pohybový seminář (SV4BP_TaPg)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_TaPg - Tanečně-pohybový seminář, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět uvádí do problematiky práce s tělem a vyjadřování prožitku prostřednictvím pohybu a tance.Student bude seznámen s jednotlivými tanečními oblastmi a možnostmi jejich využití v pedagogické práci.Po ukončení předmětu se očekává, že student bude schopen: - orientovat se v možnostech využití pohybové a taneční výchovy v práci s dětmi a specifickými cílovými skupinami;- koncipovat jednoduchou taneční choreografii pro konkrétní cílovou skupinu.

Osnova

Osnova předmětu:Správné držení a postoj těla. Průpravná a zdravotní cvičení. Práce s energetickými body.Pohybová a taneční průprava. Chůze, běh, taneční kroky.Prožitek v pohybu. Tanec jako prostředek k vyjádření pocitů a prožitků.Druhy tanců. Vymezení, charakteristika, znaky.Metodika výuky společenských a lidových tanců.Základy choreografie. Metodické zpracování tance v jednoduché choreografii.

Literatura

JEŘÁBKOVÁ, J. Taneční průprava. Praha : SPN, 1979.KURKOVÁ, L. Tanec a hudba. Praha : 1978.NOSÁĽ, Š. Choreografia ľudového tanca. Bratislava : SPN, 1984.ŠIMANOVSKÝ, Zdeněk. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Vyd. 2. Praha: Portál, 2001. 246 s. ISBN 80-7178-557-1. infoPAYNE, Helen. Kreativní pohyb a tanec ve výchově, sociální práci a klinické praxi. Vyd. 1. Praha: Portál, 1999. 239 s. ISBN 80-7178-213-0. infoPORTMANOVÁ, R.; SCHNEIDEROVÁ, E. Hry zaměřené na zvýšení koncentrace a uvolnění. Praha : Portál, 1994.ZÁDĚROVÁ-KYTÝŘOVÁ, M. Taneční gymnastika. Praha : IPOS-ARTAMA, 2002. ISBN 80-7068-167-5.KURKOVÁ, L.; EBEN, P. Hudebně pohybová výchova. Praha : SPN, 1985.JASANOVÁ, N. Hudba, pohyb, kresba, slovo. Praha : Svojtka a Vašut, 1992.PAUSEWANGOVÁ, E. 130 didaktických her k rozvoji tvořivosti v předškolním a mladším školním věku. Praha : Portál, 1993.KRÖSCHLOVÁ, J. Výrazový tanec. Taneční tvorba. Praha : IPOS-ARTAMA, 2002. ISBN 80-7068-106-3.BARTOŠ, F. Naše děti. Kterékoliv vydání.KURKOVÁ, L. Říkáme si, zpíváme si, hrajeme a tančíme. Praha : SPN, 1973.JUKLÍČKOVÁ-KRESTOVSKÁ, Z. aj. Pohybové hry dětí předškolního věku. Praha : SPN, 1995.KURKOVÁ, L. Hudebně-pohybové hry v mateřské škole. Praha, SPN, 1989.KURKOVÁ, L. Dětská tvořivost v hudbě a pohybu. Praha : SPN, 1981.KRÖSCHLOVÁ, J. Ladění. Praha : Portál, 2002.KUŽELOVÁ, Š. Pohybová průprava pro vedoucí dětských tanečních souborů. Praha : Portál, 1999.JELÍNKOVÁ, Z. Záznamy tanců všech etnografických regionů ČR. Vydání: dle regionu.

Požadavky

SV4BP_UDV Úvod do specializace DV Předmět je určen studentům oboru Sociální pedagogika a volný čas jako povinná součást pro ukončení specializace Dramatická výchova.Předpoklad pro práci studenta: - Student se aktivně zapojí do výukových hodin vlastní iniciativou.- Vypracuje metodický list choreografie tance pro vybranou věkovou skupinu dětí a nácvik provede v semináři.- Důraz bude kladen na metodické zpracování, technické provedení a zvládnutí výuky se spolužáky.- Provede reflexi a připraví list do zásobníku.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Tomáš Čech, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Tomáš Čech, Ph.D.MgA. Lenka Remsová, Ph.D.