Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy speciální pedagogiky 7 - etopedie (SV4BP_ZSP7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4BP_ZSP7 - Základy speciální pedagogiky 7 - etopedie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět uvádí do problematiky etopedie a práce s jedinci s poruchami chování.Po ukončení předmětu se očekává, že student bude schopen: - orientovat se v problematice přístupu k jedincům s poruchami chování;- znát možnosti reedukace jedinců s poruchami chování a prevence poruch chování;- orientovat se v systému odborných pracovišť ve vztahu k dětem s poruchami chování.

Osnova

Osnova předmětu, okruhy pro závěrečnou zkoušku:1. Etopedie a její pojetí v systému speciální pedagogiky,2. Terminologie etopedie,.3. Ochrana dětí a mládeže,4. Historický vývoj.5. Charakteristika dítěte (žáka) s poruchami chování.6. Hyperkinetické poruchy chování.7. Poruchy chování spojené s konfliktem.8. Asociální poruchy chování, narušení společenské normy v hodnotovém žebříčku dítěte.9. Rodina jako rizikový faktor problémového chování.10. Integrace/inkluze jedince se znevýhodněním (poruchou chování) jako prevence narušení jeho sociálního chování a sociálních vazeb.11. Vzdělávání dětí s PECH.12. Institut náhradní rodinné péče

Literatura

povinná literaturaVOJTOVÁ, Věra . Kapitoly etopedie I., Přístupy k poruchám emocí a chování v současnosti. 1.vyd. Brno: MU v Brně, 2004. 94 s. Učebnice. ISBN 80-210-3532-3. info

Požadavky

Předmět je určen studentům bakalářského prezenčního oboru Sociální pedagogika a volný čas, specializace Speciální pedagogika.

Garant

Mgr. Lenka Gulová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ema Štěpařová, Ph.D.