Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikované právo (SV4MP_APPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4MP_APPR - Aplikované právo, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci předmětu bude student schopen: pojmenovat a popisovat základní právní pojmy, užívané právní úkony. Je schopen rozeznávat a užívat základní nástroje soukromého a veřejného práva s důrazem na další profesní přípravu a sociálně-pedagogickou kariéru. Rozumí základním principům fungování soudní soustavy a postupu orgánů veřejné správy.

Osnova

Studijní předmět Aplikované právo vychází z potřeb studia sociální pedagogiky s cílem poskytnout studentům sociální pedagogiky základní východiska a informace z oblasti právní dogmatiky a právního myšlení, stejně jako základní orientaci v právním řádu České republiky. S ohledem na skutečnost, že hlavním smyslem studia sociální pedagogiky je pedagogická a psychologická práce, spočívá výukový cíl předmětu v poskytnutí základních informací o vnitrostátním právu České republiky a ochraně lidských práv. V tomto pohledu je výuka předmětu Aplikované právo chápána pouze jako doplňující, nikoliv jako hlavní předmět a zdroj informací studentům pedagogických směrů, přičemž pozornost je rovněž věnována i mezioborové problematice Mediace a probace. Zaměření výuky má být směřováno zejména k poskytnutí informací o základních právních normách, se kterými se pedagogický pracovník při své praxi setká, k otázkám odpovědnosti pracovníků ve školství a ve vztahu k Mediaci a probaci k otázkám spojeným s organizováním a vykonáváním dohledu nad obviněným, obžalovaným nebo odsouzeným, kontrolou výkonu trestů nespojených s odnětím svobody, individuální pomoci obviněnému a působení na něj, aby vedl řádný život, vyhověl soudem nebo státním zástupcem uloženým podmínkám, a tím došlo k obnově narušených právních i společenských vztahů. Stejně tak je předmětem výuky oblast mimosoudního zprostředkování za účelem řešení sporu mezi obviněným a poškozeným a činnost směřující k urovnání konfliktního stavu vykonávaná v souvislosti s trestním řízením.

Literatura

FIALA, Josef. Občanské právo : lexikon (Variant.) : Lexikon : občanské právo. infoSCHELLEOVÁ, Ilona. Český civilní proces :vysokoškolská právnická učebnice. Praha: Linde, 1997. 728 s. ISBN 80-7201-065-4. info

Požadavky

Předmět je povinnou součástí prezenčního magsiterského studia oboru Sociální pedagogika a volný čas. Předpokladem pro jeho ukončení je splnění úkolů vymezených sylabem předmětu a úspěšným složením zkoušky.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

JUDr. Marian Kokeš, Ph.D.Mgr. Bc. Lucie Obrovská, Ph.D.