Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dobrovolnictví (SV4MP_DOBR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4MP_DOBR - Dobrovolnictví, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

„Dobrovolnictví není oběť, ale přirozený projev občanské zralosti. Přináší konkrétní pomoc tomu, kdo ji potřebuje, ale zároveň poskytuje dobrovolníkovi pocit smysluplnosti, je zdrojem nových zkušeností a dovedností a obohacením v mezilidských vztazích.“Studenti se v rámci předmětu seznámí s fenoménem dobrovolnictví, s nejrůznějšími oblastmi působení dobrovolníků. Předpokládá se zvládnutí základní terminologie a orientace v oblasti dobrovolnictví. Studenti si prostudují literaturu, informační a elektronické zdroje, seznámí se s předními organizacemi zaměřenými na dobrovolnictví.

Osnova

1.Vymezení problematiky: Občanská společnost a dobrovolnictví, druhy a formy dobrovolnictví, praktická zkušenost.2.Dobrovolnictví u nás a ve světě: praktická zkušenost s dobrovolnictvím v zahraničí3.Zajímavé formy dobrovolnictví: firemní dobrovolnictví. Organizace pracující s dobrovolníky v ČR.4.Studentské prezentace: Dobrovolnictví ve zdravotnictví, Dobrovolnictví v sociálních službách, Dobrovolnictví v kultuře, Dobrovolnictví ve sportu, Dobrovolnictví s dětmi a mládeží, Dobrovolnictví v ekologii. Možno využít osobní zkušenosti studentů s dobrovolnictvím.

Literatura

ŠMAJSOVÁ BUCHTOVÁ, Božena . K psychologické dimenzi dobrovolnictví. Praha: Grantis, 2006. Grantis. Měsíčník neziskového sektoru. infoTOŠNER, Jiří a Olga SOZANSKÁ. Dobrovolníci a metodika práce s nimi v organizacích. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002. 149 s. ISBN 80-7178-514-8. infoNEČESALOVÁ, Martina. Přístupy k dobrovolnictví a dobrovolníkům v zařízeních péče o zdravotně postižené občany v městě Brně. Brno, 2001. 33 l. infoFRIČ, Pavol. Strategie rozvoje neziskového sektoru. Praha: Fórum dárců, 2000. 84 s. info

Požadavky

Předmět úzce souvisí s dalšími disciplínami, které jsou vyučovány v navazujícím magisterském studiu. Propojenost tohoto předmětu je s: geragogikou, aktivizací seniorů a sociální prací.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martina Kurowski