Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komparativní pedagogika (SV4MP_KOMP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4MP_KOMP - Komparativní pedagogika, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět poskytuje úvod do teorie, metodologie a praxe komparativní pedagogiky jako vědní disciplíny. Vymezuje její předmět a funkci a argumentuje její význam pro poznávání současné edukační reality. Podává přehled o institucionální a informační bázi komparativní pedagogiky a poskytuje úvod do problematiky mezinárodní komparace vzdělávacích systémů. Seznamuje s relevantními výsledky mezinárodně komparativních výzkumů a s jejich metodologií. Cílem předmětu ve smyslu výstupu z učení je porozumět, být schopen interpretovat, vysvětlit, posoudit a aplikovat zprostředkovávané poznatky.

Osnova

Předmět, funkce a význam KPKP jako vědní disciplínaInformační a institucionální báze KPVzdělávací systémy: struktura a funkce (ISCED)Vzdělávací systém ČR východisko komparaceCo je to srovnávání a jak se odehrává?Srovnávací metoda jako základ KPHistorickosrovnávací metoda a další metody KPPrincipy metodologie KPKomparativně pedagogický výzkumEvropská dimenze ve vzděláváníVybraná témata srovnávací pedagogikyČeské alternativní školy v mezinárodním srovnání

Literatura

ALLEMANN-GHIONDA, C. Einführung in die Vergleichende Erziehungswissenschaft. Weinheim und Basel : Beltz Verlag, 2004.GREGER, D., JEŽKOVÁ, V. (eds). Školní vzdělávání: zahraniční trendy a inspirace. Praha : Karolinum, 2006.ŠTVERÁK, V. Obecná a srovnávací pedagogika. Praha : Karolinum, 1999.WALTEROVÁ, E. Srovnávací pedagogika. Praha : PedF UK, 2006.PRŮCHA, J. Srovnávací pedagogika. Praha : Portál, 2006.PRŮCHA, J. Interkulturní psychologie. Praha : Portál, 2004.VÁŇOVÁ, M. Teoretické a metodologické otázky srovnávací pedagogiky. Praha : PdF UK, 1998.PRŮCHA, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. Praha : Portál, 2001.PRŮCHA, J. Multikulturní výchova. Praha : ISV, 2001.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Tomáš Janík, Ph.D.