Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie a metody sociální práce (SV4MP_TMSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SV4MP_TMSP - Teorie a metody sociální práce, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět oblastem sociální práce, bude se orientovat v metodách a teoriích sociální práce a na základě nabytých znalostí aplikovat poznatky do sociálně pedagogické praxe. Informace mu budou sloužit pro oblast projektování a výzkumu směrem k danému tématu.

Osnova

Sociální práce jako obor a vědecká disciplína, spolupráce s dalšími vědními disciplínami.Základní pojmy sociální práce, paradigmata sociální práce.Filozofická východiska významná pro sociální práce – základní informace, úvodVybrané teorie sociální práceVývoj sociální práce ve světě a v České republiceSociální pracovník a klient, etický kodex sociálního pracovníka, vztah, hodnoty.Sociální práce a sociální služby, nároky sociální práce, syndrom vyhoření.Dobrovolnická práce, přístupy k práci s menšinamiStandardy sociální práce, nový sociální zákon, typologie sociálních služeb,Vybrané metody sociální práceKomunitní sociální práce,Terénní sociální prácePřípadová studieKrizová intervencePoradenstvíMediace a probacePráce se skupinou, streetworkPráce s dětmi a rodinou aj.Sociálně patologické jevy ve společnosti a jejich souvislost s velkými tématy sociální práce V rámci předmětu vystoupí odborníci z praxe – tzv. blok expertů.

Literatura

KAPPL, Miroslav. Metody sociální práce s jednotlivcem. Vyd. 1. Hradec Králové: Gaudeamus, 2004. 80 s. ISBN 80-7041-846-X. infoŠMAHAJ, Petr [absolvent PdF MU]. Vybrané metody sociální práce s mladistvými a mladými dospělými. 2002. 78 l. infoNAVRÁTIL, Pavel . Teorie a metody sociální práce. 1. vyd. Brno: MZ, 2001. 162 s. ISBN 80-903070-0-0. infoSYNKOVÁ, Jitka. Metody sociální práce brněnských sociálních pracovníků s dětmi postiženými syndromem sexuálně zneužívaného dítěte a jejich rodinami. Brno: [s.n.], 1999. 67 s. infoŘEZNÍČEK, Ivo. Metody sociální práce :podklady ke stážím studentů a ke kazuistickým seminářům. Vyd. 1. Praha: Sociologické nakladatelství, 1994. 75 s. ISBN 80-85850-00-1. info

Požadavky

Teorie a metody socální práce.

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jan BuchtaMgr. Lenka Gulová, Ph.D.Mgr. Margita RácováMgr. Martin Stanoev, Ph.D.