Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština pro učitele odborných předmětů ZŠ a SŠ (SZ3MK_CJRJ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZ3MK_CJRJ - Ruština pro učitele odborných předmětů ZŠ a SŠ, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen hovořit na zadaná témata, analyzovat ruský odborný text (na úrovni B2). V písemném projevu zvládne napsat krátké shrnutí odborného článku, vyhledá klíčová slova a relevantní informaci v textu a vyjádří svůj názor k dané problematice.

Osnova

1) Rozvinout dovednost mluvení tak, aby studenti byli schopni komunikovat o obecných i odborných tématech (cestování, volný čas, místo bydliště, zájmy,univerzita, systém školství, studovaný obor, bakalářská práce, diplomová práce)a prezentovat svou bakalářskou práci. 2) Rozvinout dovednost čtení tak, aby se studenti bez problémů orientovali i v obtížnějších obecných i odborných textech. 3) Systematicky rozšiřovat slovní zásobu v obecné rovině, získat přehled o obecně-vědní slovní zásobě a o základní odborné terminologii (vést si individuální slovníček studovaného oboru). 4) Rozvinout syntaktické dovednosti zejména v oblasti odborného jazyka. 5) Zopakovat a prohloubit znalost gramatiky se zaměřením na jevy odborného stylu (slovesa být a mít, vyjadřování nutnosti, přechodníky a přídavná jména slovesná). 6) V písemném projevu zvládnout napsat krátké shrnutí odborného článku, vyhledat klíčová slova a relevantní informaci v textu a vyjádřit svůj názor k dané problematice.

Literatura

povinná literaturaBELYNTSEVA, Olga a Adam JANEK. Učebnik sovremennogo russkogo jazyka. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2009. xii, 554 s. ISBN 978-80-251-2442-0. infodoporučená literaturaJANEK, Adam a Julija MAMONOVA. Učebnice současné ruštiny :vhodné i pro samouky. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2011. 410 s. ISBN 9788025128596. infoRuština nejen pro samouky. Edited by Věra Nekolová - Irena Camutaliová - Alena Vasiljeva-Lešková. Vyd. 2. Voznice: LEDA, 2007. 535 s. ISBN 978-80-7335-112-0. infoMISTROVÁ, Veronika, Danuše OGANESJANOVÁ a Jelena TREGUBOVÁ. Cvičebnice ruské gramatiky :12000 příkladů s řešením na protější straně. 1. vyd. Praha: Polyglot, 2004. 569 s. ISBN 80-86195-29-5. infoneurčenoLASKAREVA, E. P. Čistaja grammatika. Sankt-Peterburg: Zlatoust, 2006. 336 s. ISBN 5-86547-368-9. info

Požadavky

Znalost ruského jazyka na středně pokročilé úrovni - úroveň B1 podle ERR (absolvování dvousemestrálního kurzu v bakalářském studiu).

Garant

Mgr. Kateryna Hertlová

Vyučující

Mgr. Kateryna HertlováMgr. Monika Ševečková, Ph.D.Mgr. Kristýna KřížováMgr. Gabriela HublováMgr. Jana Kollárová