Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literární psaní (SZ7MP_LLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZ7MP_LLP - Literární psaní, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz je zaměřen na rozvíjení tvůrčích schopností studentů. Soustřeďuje se na literární činnost frekventantů, na vlastní tvorbu navazuje skupinová diskuse nad texty. Opomenuty nejsou ani teoretické základy disciplíny, důraz je však kladen na praktické procvičení strategií, které vedou k úspěšnému tvořivému psaní, přičemž v ohnisku zájmu se ocitají otázky a problémy autorské tvorby spojené se stavbou uměleckého prozaického textu. Součástí kurzu je rovněž interpretace ukázkových textů renomovaných autorů, která umožní studentům lépe rozkrýt zákonitosti prozaické tvorby.Student po úspěšném absolvování předmětu:- zlepší úroveň svého písemného projevu;- rozvine vlastní tvůrčí literární schopnosti;- pochopí vnitřní zákonitosti prózy;- hlouběji pronikne do uměleckých textů;- zvýší svoji literárněkritickou kompetenci.

Osnova

Tematické okruhy:- popis;- atmosféra uměleckého textu;- charakteristika postavy;- psychologie postavy;- dialog;- kompozice uměleckého textu;- humor v literatuře.

Literatura

DOČEKALOVÁ, Markéta. Tvůrčí psaní pro každého. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2010. 174 s. ISBN 9788024730172. infoTvůrčí psaní :naučte se vyprávět příběhy, jak se píše povídka, novela a román, praktická cvičení. Edited by Markéta Dočekalová. 1. vyd. Praha: Grada Publishing, 2009. 208 s. ISBN 978-80-247-2091-3. infoDOČEKALOVÁ, Markéta. Tvůrčí psaní pro každého :jak psát pro noviny a časopisy, jak vymyslet dobrý příběh, praktická cvičení. 1. vyd. Praha: Grada, 2006. 152 s. ISBN 80-247-1602-X. infoFIŠER, Zbyněk . Tvůrčí psaní: malá učebnice technik tvůrčího psaní. 1. vyd. Brno: Paido. Edice pedagogické literatury., 2002. 164 s. ISBN 80-85931-99-0. info

Garant

doc. PhDr. Jiří Poláček, CSc.

Vyučující

Mgr. Ester Nováková, Ph.D.