Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současné etické problémy (SZ7MP_OVEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZ7MP_OVEP - Současné etické problémy, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen:- porozumět hlavním morálním problemům moderní společnosti

Osnova

Problém universalismu. Postmoderní pluralita, konflikt kultur v multikulturní společnosti. 2. Ekologická krize a její reflexe. Antropocentrismus vs. Biocentrismus. Jejich rizika. 3. Nový životní styl LOHAS. Podnikatelská etika. Ekologismus a ekonomizmus. 4. Přetrvávajíci problémy žen. Feministická a ekofeministická etika. 5. Násilí, terorismus a jejich legitimita. 6. Politická etika na příklade idejí V. Havla 7. Problém medicínskych výskumů. Bioetika. 8. Etika výkonu povolání. Morálka učitele. 9. Svoboda a důstojnost člověka, odpovědnost (Kant, Rawls, Fromm, Patočka - „Žít v pravdě“…) 10. Lidská přirozenost a její nadání k dobru a zlu (E. Fromm) Smysl života a partnerské vztahy. 11. Etika autenticity C. Taylora. Multikulturalismus, uznání a zneuznání. 12. Svědomí a integrita 13. Legalita, legitimita – hledání stability (problém „banálního zla“)

Literatura

povinná literaturaFROMM, Erich. Lidské srdce. Translated by Miroslav Zůna. Praha: Nakladatelství Josefa Šimona, 2000. 177 s. ISBN 80-85637. info

Garant

prof. PhDr. Petr Jemelka, Dr.

Vyučující

Mgr. Slavomír Lesňák, PhD.PhDr. Jana Skácelová