Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Deskové a jiné společenské hry (SZ9BP_DHR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZ9BP_DHR - Deskové a jiné společenské hry, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsahem tohoto netradičního předmětu je alternativní využití volného času, rozvoj logického myšlení a kombinačních schopností. V dnešní době i deskové hry působí jako velmi účinná forma prevence kriminality dětí a mladistvích, jako protidrogová prevence a hlavně rozšíření pestrosti nabízených aktivit. V rámci tohoto semináře bude naším cílem seznámení se s co největším počtem, ať už moderních či velmi starých, her, osvojení si pravidel a probrání základů strategií. Z klasických stolních her vzešly i dnešní počítačové logické a strategické hry (někdy i naopak), na principu deskových her vznikají etapové táborové hry apod. Právě nástup počítačových her, které mají na rozdíl od těch klasických deskových nejrůznější negativní vlivy na hráče (závislost, elektromagnetické záření, zhoršení zraku) na krátký čas rozvoj deskových her vytlačil. Dnes dochází k obrovskému rozmachu deskových her a poptávka stále roste. Na trhu jsou sice poměrně drahé, ale herně dokonalé příběhy, vznikají kluby deskových her.Využívání stolních her má především důležitý sociální důsledek. Rodina se nad hrou jednou za čas sejde u jednoho stolu, mladí lidé spolu komunikují přímo u hry, ne po síti nebo přes mobilní telefon. Deskové hry jsou tedy důležitou alternativou využití volného času, které podporuje logické myšlení, rozvoj slovní zásoby, taktiku, práci v týmu i asertivitu a v neposlední řadě pomáhají sociálnímu vývoji jedince.

Osnova

Každotýdenní seminářZískávání praktických zkušeností při hraní deskových a jiných společenských her, zaměřeno zejména na metodiku hraní a vedení her. Využití v praxi při práci s lidmi.

Literatura

ZAPLETAL, Miloš. Velká kniha deskových her. Illustrated by Alena Zapletalová. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1991. 178 s. ISBN 80-204-0188-1. info

Požadavky

Praktická výuka a metodika deskových a jiných společenských her.Cílem bude věnovat se nejen hrám v současnosti populárním, ale těm, které se hráli v předcházejících stoletích.Pokusíme se v rámci semináře využít potenciál her k rozvoji nových metod výuky v různých předmětech. V rámci semináře bude navíc:- návštěvy klubu deskových her.- předvedení a účast na – Larpi- volitelné nabídky účastníků- ...

Garant

doc. PhDr. Jiří Němec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Petr Soják, Ph.D.