Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Plánování zaměřené na člověka a jeho využití ve škole (SZ9BP_PLAN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu SZ9BP_PLAN - Plánování zaměřené na člověka a jeho využití ve škole, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na metodu plánování zaměřenou na člověka a další aspekty úspěšné integrace / inkluze zdravotně postiženého jedince.Po ukončení předmětu se očekává, že student bude schopen:- rozumět aspektům integrace zdravotně psotižených jedinců;- vymezit a využít různé metody podporující úspěšnou integraci;- koncipovat vlastní plán zaměřený na člověka.

Osnova

Při realizaci inkluzívního vzdělávání často není věnována dostatečná pozornost sociálnímu aspektu začleňování. K metodám, které byly vyvinuty právě pro podporu tohoto aspektu, patří i nástroje Na člověka zaměřených přístupů, a to Profil na jednu stránku, Kruh přátel atd.Profil na jednu stránku je poměrně jednoduchá metoda, která může pomoci zásadním způsobem změnit náhled na dítě tím, že představuje jeho silné stránky a rozvoj staví na nich. Na jedné stránce je dítě nejen pozitivně představeno, ale také jsou uvedeny nejdůležitější věci, osoby, předměty, okolnosti, zvyky, které jsou pro dítě důležité z jeho pohledu a neměly by být ve škole přehlíženy. Poznání těchto pro dítě důležitých věcí může pomoci pedagogickým pracovníkům například s jeho motivací.Další část profilu je souborem konkrétních rad a návodů, jak dítě ve škole co nejlépe podpořit. Mnoho těchto důležitých údajů zůstává pedagogickým pracovníkům „utajeno“ prostě jen proto, že se na ně neptají těch, kterým na dítěti nejvíc záleží a nejlépe ho znají, tj. jeho rodičů. Tvorba profilu je velmi dobrou šancí „dát hlavy dohromady“ a vytvořit materiál, který na jedné stránce jednoduchým jazykem shrnuje to potřebné, co by měli lidé o konkrétním dítěti co nejdřív vědět.Kruh přátel je metoda, které se využívá pro řešení každodenních situací ve třídě na základě aktivního zapojení spolužáků začleněného dítěte. Role pedagogického pracovníka je kroužek podpořit při vzniku, dojednat pravidla a zpočátku kroužek vést. Následná činnost není dále pedagogem organizována.Metody Path a Maps pomáhají pedagogům uvědomit si, kam mohou třídu vést.Osnova předmětu:1. Plánování zaměřené na člověka – východiska, smysl, cíle, kořeny2. Inkluzívní vzdělávání a sociální začlenění3.Týmová práce, význam spolupráce speciálních pedagogů při začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do běžných škol4.Individuální plánování s využitím nástrojů Plánování zaměřených na člověka5. Profil na jednu stránku – tvorba, využití6. Kroužek přátel jako podpora sociální interakce ve třídě7. Metody Path a MAPs

Literatura

povinná literaturaSANDERSON, H.; SMITH, S.; WILSON, L. Profil na jednu stránku ve škole. Praha : Rytmus 2012. ISBN 978-80-903598-8-8.neurčenoKvalita v praxi. Dostupné na: http://www.kvalitavpraxi.cz/odborne-clanky.html

Požadavky

Předmět je koncipován jako volitelný a primnárně určen studentům oborů, kteří se ve svém práci mohou setkávat s integrovanými dětmi se specifickými potřebami (Sociální pedagogika, Učitelství pro 1. stupeň, Učitelství pro mateřské školy). Předpokladem pro jeho ukončení je vypracování plánu zaměřeného na člověka pro konkrétního dospívajícího jedince se zdravotním postižením.

Garant

doc. PhDr. Mgr. Tomáš Čech, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Mgr. Tomáš Čech, Ph.D.