Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařské přístroje (TE2BP_LEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2BP_LEP - Lékařské přístroje, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student je po úspěšném absolvování předmětu schopen diskutovat o základních diagnostických a terapeutických metodách využívaných v lékařství a pojmenovat základní přístrojovou techniku, která se v jednotlivých lékařských oborech používá.

Osnova

1. Seznámení s oborem “Lékařská přístrojová technika”, lidský organismus jako zdroj informace.2. Diagnostické metody a diagnostická technika - elektrodiagnostické metody.3. Metody využití ionizujícího záření.4. Zobrazovací diagnostické metody - mechanismus ultrazvukového zobrazení.5. Rentgenové zobrazovací metody.6. Počítačová tomografie, zobrazování pomocí magnetické rezonance.7. Terapeutické metody a terapeutická technika - ultrazvuková terapie, elektroléčebné metody, kardiostimulátory, defibrilátory.8. Biofyzikální základy neinvazivních léčebných metod - principy léčby magnetickými poli a ionizujícím zářením.9. Biofyzikální účinky invazivních léčebných metod - ultrazvuková chirurgie, aplikace laserů.10. Lékařská laboratorní technika - analyzátory plynů.11. Měření vlastností krve.12. Injekční dávkovače a infúzní pumpy, biochemické laboratoře.

Literatura

CHMELAŘ, Milan. Lékařská laboratorní technika. Vyd. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2000. 119 s. ISBN 80-214-1770-6. infoROZMAN, Jiří. Terapeutická technika. Vyd. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 2000. 126 s. ISBN 80-214-1488-X. infoHRAZDIRA, Ivo , Vojtěch MORNSTEIN a Jiří LECHNER . Biofyzikální principy lékařské přístrojové techniky. První vydání. Brno: Masarykova Univerzita, 1999. 148 s. ISBN 80-210-2213-2. infoLékařská přístrojová technika 1. Edited by Milan Chmelař. [1. vyd.]. Brno: Vysoké učení technické v Brně, 1995. 192 s. ISBN 80-85867-63-X. info

Požadavky

! NOW ( TE2BP_TTV Technika a techn.vzdělávání )

Garant

Ing. Gabriela Štěpánová

Vyučující

Ing. Gabriela Štěpánová