Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Oborová praxe (TE2BP_OPX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2BP_OPX - Oborová praxe, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je vytvořit základní představu o praktických aplikacích vědomostí a dovedností získaných teoretickým studiem oboru. Získat schopnost elementární interpretace technických poznatků neodborníkům (žákům, rodičům).

Osnova

1. Hospitace (náslechy – min. 3 vyučovací hodiny) ve výuce praktických činností (dílenských prací) na základní nebo zvláštní škole(provést a odevzdat krátký zápis vlastních poznatků včetně přesné identifikace navštívené školy).2. Hospitace (náslechy – min. 3 vyučovací hodny) ve výuce informatiky (resp. práce s počítačem) na základní škole(provést a odevzdat krátký zápis vlastních poznatků včetně přesné identifikace navštívené školy).3. Odborná krátkodobá stáž ve vytypovaném podniku v regionu základní školy (případně vlastního bydliště).Jde o podrobné seznámení s historií vzniku podniku (podnikatelský záměr), s výrobou (nabídkou služeb), s technickým zařízením podniku, ekonomickými parametry, perspektivou apod. Každý student vypracuje projekt odborné exkurze s technickým zaměřením pro žáky konkrétní základní školy. Projekt bude obsahovat název a přesnou adresu vybraného podniku, kontaktní osobu včetně telefonu, textovou, případně obrazovou dokumentaci a vlastní návrh průběhu exkurze (metodický pokyn s názvem „Exkurze jako specifická forma výuky“ je na www stránkách katedry). Cílem exkurze nemá být pouze seznámení s technologií výroby, ale informační vstup do oblasti drobného podnikání a návrh možného působení učitele v oblasti profesní orientace.

Literatura

MOŠNA, František. Provoz a údržba domácnosti : praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol (Variant.) : Praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol : provoz a údržba domácnosti. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Člověk a svět práce na 2. stupni ZŠ - základní dílo. základní dílo. Praha: Raabe, 2007. 150 s. infoFRIEDMANN, Zdeněk . K pedagogické praxi studentů technické a informační výchovy. In JANÍK, T., HAVEL, J. Pedagogická praxe a profesní rozvoj studentů. Brno: Masarykova Univerzita, 2005. s. 92-95, 4 s. ISBN 80-210-3884-5. infoMOŠNA, František. Praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol :práce s technickými materiály. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. 103 s. ISBN 80-7168-468-6. infoMOŠNA, František. Praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol :provoz a údržba domácnosti. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. 64 s. ISBN 80-7168-476-7. infoMOŠNA, František. Praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol :svět práce. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. 71 s. ISBN 80-7168-470-8. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Technická muzea a jejich využití v pedagogické praxi. In Technické vzdelanie ako súčast všeobecného vzdelania. Banská Bystrica: Univerzita Mateja Bela, 1993. s. 103-106. ISBN 80-85162-48-2. infoFRIEDMANN, Zdeněk. Úvod do didaktiky technické výchovy. 1. vyd. Brno: UJEP Brno, 1987. 147 s. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.