Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Svět práce (TE2BP_SVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2BP_SVP - Svět práce, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat základních schopnosti a dovednosti využívat vědomosti z oblasti techniky jako složky lidské kultury a z oblasti základního technického vzdělávání v systému společenské praxe. Získat schopnost předávat kvalifikované informace v oblasti volby povolání včetně přípravy odborných materiálů, exkurzí a besed.

Osnova

1. Profesní orientace v systému vzdělávání.(Rámcový vzdělávací program pro základní školy, školní vzdělávací program, aktuální dokumenty).2. Uplatnění ve světě práce, rekvalifikace, celoživotní vzdělávání.(Současná situace, budoucnost v rámci EU, regionální problémy.)3. Kvalifikovaná informace pro volbu vzdělávání a povolání.(Zdroje, hodnota, rozsah, úroveň.)4. Exkurze jako specifická vyučovací forma.(Příprava exkurze pro konkrétní školu v konkrétních podmínkách s daným cílem.)5. Pedagogická diagnostika pro oblast volby profese.(Sebehodnocení, zájmy, schopnosti, osobní vlastnosti, kvalifikační, osobnostní a zdravotní předpoklady.)6. Poradenské služby a jejich využívání (kariérové poradenství).(Výchovný poradce, školní psycholog, úřad práce, jiné instituce, rozhodování, vstup do světa práce.)7. Střední školy.(Přehled, požadavky, perspektivy.)8. Učební obory.(Řemesla, mozaika profesí, požadavky, náplň a perspektiva profesí, rekvalifikace, uplatnění v rámci regionu i EU.)9. Abeceda drobného podnikání.(Organizace, systém, předpoklady, formy.)10. Podnikatelský záměr, marketing.(Problémy a perspektivy podnikání.)

Literatura

HLAĎO, P. Svět práce a volba povolání : učební text pro učitele. E-learning KTeIV. Brno: Katedra technické a informační výchovy Masarykovy univerzity, 2008. 117 s. URL infoHLAĎO, P. Volba povolání (2. část) : Internetové zdroje informací pro žáky a učitele. Moderní vyučování, Kladno: Aisis, 2008, roč. 12. ročník, 6/2008, s. 9–10. ISSN 1211-6858. URL infoFRIEDMANN, Zdeněk . Člověk a svět práce na 2. stupni ZŠ - základní dílo. základní dílo. Praha: Raabe, 2007. 150 s. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Profesní orientace žáků. In STŘELEC, S. Studie z teorie a metodiky výchovy. Brno: Masarykova Univerzita, 2005. s. 165-176, 12 s. studie. ISBN 80-210-3687-7. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Rámcový vzdělávací program a profesní orientace na základních školách. In Trendy technického vzdělávání. Olomouc: Univerzita Palackého, 2004. s. 41-44, 4 s. ISBN 80-7220-182-4. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.