Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika a technické vzdělávání (TE2BP_TTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2BP_TTV - Technika a technické vzdělávání, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student si po úspěšném absolvování předmětu osvojí znalosti a dovednosti z techniky a technického vzdělávání - důležité složky lidské kultury. Student bude schopen předávat kvalifikované informace z oblasti techniky zahrnující přípravy odborných materiálů, exkurzí a besed.

Osnova

1. Od Komenského po současnost. Pohled do historie techniky a technického vzdělávání(systém školství a technické vzdělávání u nás i v zahraničí, postavení a úkoly základního vzdělávání).2. Technika jako složka lidské kultury, odraz techniky ve společenské praxi(úloha techniky ve vývoji společnost, významné objevy a vynálezy v historii techniky).3. Technika a její vztah k jiným oblastem lidské činnosti(kultura, filozofie, psychologie, politika, ekonomika, ekologie, architektura, umění, atd.).4. Technika ve stavebnictví, strojírenství a zemědělství(vývoj staveb, stavební stroje, mechanismy, materiály, dopravní systémy, obráběcí stroje, technologickázařízení, nejnovější technologie, specializovaná zemědělská technika).5. Technika, energetika a problémy životního prostředí(výroba a rozvod elektrické energie, perspektivy alternativní energie pro lidstvo, technická zařízení elektráren,technika a její vztah k životnímu prostředí).6. Lékařská věda, zdraví, sport a rozvoj techniky(lékařské přístroje, elektronika v medicíně, technická sportovní zařízení, měření výkonů nejnovější technikou,pozitivní i negativní vliv techniky na lidský organismus).7. Dopravní technika(historický vývoj, dopravní technika v průmyslu, dopravní technika kolem nás, budoucnost dopravy).8. Technická muzea v České republice a v zahraničí(Praha, Brno, Vídeň, Mnichov, Paříž - technické centrum pro mládež, Amsterdam atd.).9. Technická muzea a jejich využití v pedagogické praxi(technická muzea u nás i v zahraničí, didaktické zpracování expozic, regionální technická muzea a technicképamátky).10. Technická centra pro mládež – možnost nebo utopie?(organizace, vedení centra, náplň a možnosti činnosti, vybavenost, smysl, perspektivy technické zájmové činnosti).11. Informační a komunikační technologie jako součást vývoje a perspektiv techniky(informace, informační systémy, výpočetní a komunikační technika).

Literatura

1. BERTRAND, Y. Soudobé teorie vzdělávání. Praha: Portál, 19982. BRDIČKA, B. Role internetu ve vzdělávání. Praha: PedF UK, 2003.PRŮCHA, Jan. Moderní pedagogika. 2., přeprac. a aktualiz. vy. Praha: Portál, 2002. 481 s. ISBN 80-7178-631-4. info

Požadavky

! NOW ( TE2BP_LEP Lékařské přístroje )

Garant

Ing. Zdeněk Hodis, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zdeněk Hodis, Ph.D.