Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Cvičení z didaktiky 3 (TE2MP_CDI3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2MP_CDI3 - Cvičení z didaktiky 3, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je:a) získat základní schopností a dovedností úspěšně organizovat a řídit vyučovací proces v technických předmětech a v předmětech obsahujících tématiku informačních technologiíb) osvojit si vědomostí a dovedností pro použití a tvorbu různých organizačních forem, vyučovacích metod a prostředků výuky.

Osnova

1. Práce montážní a demontážní, použití technických stavebnic(technická dokumentace – návody, montáž a demontáž, tvořivá práce, didaktické hračky, skutečná zařízení).2. Práce montážní a demontážní, použití elektrotechnických a elektronických stavebnic(schémata, návody, montáž a demontáž, didaktické využití).3. Provoz a údržba domácnosti(vybrané stavební, malířské, instalatérské a zámečnické práce, obsluha domácích spotřebičů, údržba oděvů a textilií, likvidace odpadu, bezpečná údržba elektrických spotřebičů, ekonomika domácnosti).4. Odborná exkurze jako progresivní vyučovací forma(teoretická i praktická příprava, návštěva konkrétního provozu, nabídka pro základní školy).5. Netradiční vyučovací metody a prostředky v předmětech technického charakteru(vlastní návrh výuky progresivní vyučovací metodou na vybrané téma).6. Využití technického muzea v pedagogické praxi(vlastní návrh návštěvy vybrané expozice s cílem zvýšení efektivity klasické výuky).7. Ochrana zdraví při práci ve školních dílnách a laboratořích(povinnosti učitelů a žáků, předpisy – Zákoník práce č.65/1965 Sb, Vyhláška 64/2005 Sb., Školský zákon)8. Samostatná tvořivá činnost žáků na základní škole – řešení technických úkolů, návrh výrobku pro základní školu(technická dokumentace – výrobní výkres, pracovní postup, design, praktická využitelnost).

Literatura

FRIEDMANN, Zdeněk . Člověk a svět práce na 2. stupni ZŠ - základní dílo. základní dílo. Praha: Raabe, 2007. 150 s. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Profesní orientace žáků. In STŘELEC, S. Studie z teorie a metodiky výchovy. Brno: Masarykova Univerzita, 2005. s. 165-176, 12 s. studie. ISBN 80-210-3687-7. infoFRIEDMANN, Zdeněk. Didaktika technické výchovy. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993. 50 s. ISBN 80-210-0764-8. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.