Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika 1 (TE2MP_DID1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2MP_DID1 - Didaktika 1, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je:a) získat základní schopností a dovedností úspěšně organizovat a řídit vyučovací proces v technických předmětech a v předmětech obsahujících tématiku informačních technologiíb) osvojit si vědomostí a dovedností pro použití a tvorbu různých organizačních forem, vyučovacích metod a prostředků výuky.

Osnova

1. Technická a informační výchova v systému základního vzdělávání, aktuální otázky školství(Rámcový vzdělávací program pro základní školy, školní vzdělávací program, aktuální dokumenty).2. Člověk a svět práce, Informační a komunikační technologie – vzdělávací oblasti RVP(charakteristika, cíle, vzdělávací obsah, učivo, očekávané výstupy).3. Technologie vyučování technickým předmětům na základní škole – teorie vyučování, oborová didaktika(teorie řízení vyučovacího procesu, vyučovací cíle, formy, zásady, metody, prostředky).4. Vyučovací jednotka jako základní vyučovací forma(struktura, cíl, organizace, úloha učitele a žáka, technické a materiální podmínky).5. Příprava a realizace vyučovacího procesu, pedagogická praxe studentů(hospitace, teoretická i praktická příprava učitele na vyučovací jednotky, cvičné výstupy).6. Vyučovací metody a prostředky v předmětech technického a informačně technologického charakteru(klasické i progresivní vyučovací metody a jejich využití v pedagogické praxi, specifika využití výpočetní techniky, odborných laboratoří a školních dílen).7. Člověk a svět práce - úvodní hodiny praktických činností na základní škole(specifika práce se žáky, organizace a bezpečnost práce ve školní dílně, laboratoři a v učebně výpočetní techniky).8. Technické kreslení na základní škole, základy počítačové grafiky(příprava technické dokumentace, pravoúhlé promítání, technické náčrty, technické myšlení, rozvojpředstavivosti a kreativity, mezipředmětové vztahy).9. Technologie výroby – základní problémy a jejich interpretace na základní škole(výroba a její úkoly ve společnosti, organizace práce, technologické postupy, problémy ekologie a ochrany).10. Konkrétní didaktika v oblasti praktických činností s technickými materiály – papír, karton, dřevo(jednoduché pracovní operace a postupy, nástroje, nářadí, praktická cvičení).11. Konkrétní didaktika v oblasti praktických činností s technickými materiály – kovy, plasty(jednoduché pracovní operace a postupy, nástroje, nářadí, praktická cvičení).

Literatura

FRIEDMANN, Zdeněk . Člověk a svět práce na 2. stupni ZŠ - základní dílo. základní dílo. Praha: Raabe, 2007. 150 s. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Technické centrum pro mládež - možnost nebo utopie? In Modernizace vysokoškolské výuky technických předmětů - mezinárodní konference. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. s. 57-62, 6 s. ISBN 978-80-7041-764-5. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Specifika didaktiky vyučovacích předmětů technického a informačně technologického charakteru. In JANÍK,T.,MUŽÍK,V.,ŠIMONÍK,O. (eds.) Oborové didaktiky v pregraduálním učitelském studiu. Brno: Masarykova Univerzita, 2004. 4 s. ISBN 80-210-3474-2. infoŠIMONÍK, Oldřich . Úvod do školní didaktiky. Brno: MSD s.r.o. Brno, 2003. 98 s. škola v praxi, svazek 2. ISBN 80-86633-04-7. infoMOŠNA, František. Praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol :práce s technickými materiály. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. 103 s. ISBN 80-7168-468-6. infoMOŠNA, František. Praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol :provoz a údržba domácnosti. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. 64 s. ISBN 80-7168-476-7. infoMOŠNA, František. Praktické činnosti pro 6.-9. ročník základních škol :svět práce. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1997. 71 s. ISBN 80-7168-470-8. infoFRIEDMANN, Zdeněk. Didaktika technické výchovy. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993. 50 s. ISBN 80-210-0764-8. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.