Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika technických předmětů 2 (TE2RC_DT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2RC_DT2 - Didaktika technických předmětů 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat základní schopnosti a dovedností úspěšně organizovat a řídit vyučovací proces v technických předmětech a v předmětech obsahujících tématiku informačních technologií. Osvojit si vědomostí a dovedností potřebné pro použití a tvorbu různých organizačních forem, vyučovacích metod a prostředků výuky.

Osnova

1. Aktuální problémy teorie a praxe vyučování technickým a informačně technologickým předmětům(příprava a tvorba školního vzdělávacího programu, nové dokumenty MŠMT, pedagogická literatura, časopisy).2. Od Komenského po současnost. Praktická výuka předmětů technického charakteru na základních školách u nás i v zahraničí.(pohled do historie, současná situace u nás i v zahraničí, perspektivy z hlediska potřeb společnosti).3. Konkrétní didaktika v oblasti využití konstrukčních stavebnic (oblast design a konstruování)(práce se stavebnicemi, návody, sestavování modelů, montáž, demontáž, tvůrčí činnost žáků).4. Konkrétní didaktika v oblasti práce s elektrotechnickými a elektronickými stavebnicemi(schémata zapojení, elektrotechnické značky, zdroje, spotřebiče, praktické elektroinstalace).5. Konkrétní didaktika – technické, elektrotechnické a elektronické měření na základní škole(druhy měřidel a způsoby jejich využití na základní škole, měření základních elektrických veličin, mezipředmětové vztahy, výchova k přesnosti).6. Konkrétní didaktika - provoz a údržba domácnosti(domácí účetnictví, drobná domácí údržba, elektrické spotřebiče v domácnosti).7. Ekologická a environmentální výchova jako součást technické a informační výchovy(metodika pronikání ekologických problémů do různých odvětví techniky, využití možností Internetu pro zvýšení množství informací, působení učitele a jeho význam v uvedené oblasti).8. Úloha učitele v procesu osvojování technických vědomostí, dovedností a návyků(rysy osobnosti učitele,mluvený i písemný projev učitele, vyjadřovací schopnosti,vztah učitele k žákům, kolegům,rodičům i k profesi, osobnostní i vzdělanostní růst).9. Samostatná tvořivá činnost žáků na základní škole(specifika přípravy, rozvoj kreativity a samostatnosti, využití problémových metod a brainstormingu).10. Hodnocení a klasifikace v technických předmětech, pedagogická diagnostika(problémy slovního hodnocení žáků, didaktické testy,specifika hodnocení výsledků praktických činností, diagnostika žáka).

Literatura

FRIEDMANN, Zdeněk . Člověk a svět práce na 2. stupni ZŠ - základní dílo. základní dílo. Praha: Raabe, 2007. 150 s. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Technické centrum pro mládež - možnost nebo utopie? In Modernizace vysokoškolské výuky technických předmětů - mezinárodní konference. Hradec Králové: Gaudeamus, 2007. s. 57-62, 6 s. ISBN 978-80-7041-764-5. infoKALHOUS, Zdeněk a Otto OBST. Školní didaktika. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002. 447 s. ISBN 80-7178-253-X. infoKALHOUS, Zdeněk a Otto OBST. Školní didaktika [Kalhous, Portál, 2002]. Vyd. 1. Praha: Portál, 2002. 447 s. ISBN 80-7178-253-X. infoObecná didaktika. Edited by Jarmila Skalková. 1. vyd. Praha: ISV nakladatelství, 1999. 292 s. ISBN 80-85866-33-1. infoFRIEDMANN, Zdeněk. Didaktika technické výchovy. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1993. 50 s. ISBN 80-210-0764-8. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.