Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie elektroniky (TE2RC_HIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2RC_HIE - Historie elektroniky, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení poznatků z historie prvních fází vývoje elektrotechniky a elektroniky. Znalost pramenů soudobé elektrotechniky a elektroniky i peripetií jejího vývoje je neoddělitelnou součástí vzdělání technické inteligence. V těchto etapách vývoje sehrály dominantní roli osobnosti, které ovlivnily vývoj vědy v této oblasti. Pochopení minulosti znamená snadnější orientaci především v technických oborech.

Osnova

1/ Elektrostatické a magnetostatické jevy(První projevy elektřiny a magnetismu, první vědecké poznatky, Benjamin Franklin a jeho dílo. Prokop Diviš. První aplikace matematiky)2/ Stejnosměrné proudy(Luigi Galvani, Alesandro Volta a jejich dílo.)3/ Vznik klasické elektrodynamiky(Michael Faraday, základy elektrochemie.Zkoumání indukčního zákona, Joseph Henry a jeho dílo.)4/ Maxwellova teorie elektromagnetického poleJames Clerk Maxwell, rozbor vzniku teorie elektromagnetického pole)5/ Cesty k objevu elektromagnetických vln(Heinrich Hertz a jeho dílo)6/ Teorie elektromagnetického pole(Oliver Heavisid, elektronová teorie a Lorentzova síla.Matematická teorie elektrických a magnetických jevů. Georg Green a jeho dílo)7/ Počátky teorie elektrických obvodů(Georg Simon Ohm, Ohmův zákon.Gustav Robert Kirchhoff, William Thomson, vývoj teorie elektrických obvodů)8/ Další vývoj teorie obvodů(Hermann Helmholtz, princip superpozice, Charles Proteus Steinmetz, symbolicko komplexní metoda, původ Théveninovy věty, Herman Helmholtz, teorie čtyřpólů)9/ Vývoj elektrických měřicích přístrojů a měření (Elektrostatické měřicí přístroje, elektromagnetické měřicí přístroje, měřicí přístroje s otočnou cívkou, elektrodynamické měřicí přístroje)10/ Dějiny sdělovací elektrotechniky (Přenos zpráv pomocí elektrického signálu, t. Sómmerring, přenos zpráv pomocí elektromagnetických vln, A.S.Popov, Markoni)

Literatura

MAYER, Daniel. Pohledy do minulosti elektrotechniky :objevy, myšlenky, vynálezy, osobnosti. 2. dopl. vyd. České Budějovice: Kopp, 2004. 427 s. ISBN 80-7232-219-2. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Hrbáček, Ph.D.