Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Materiály a technologie - dřevo a plasty (TE2RC_MTD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2RC_MTD - Materiály a technologie - dřevo a plasty, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je osvojení vědomostí a dovedností o základních vlastnostech a způsobu zpracování dřeva a plastických hmot, součástí výuky jsou ekologické problémy a využití materiálů v praxi.

Osnova

1. Les jako zdroj dřeva- definice a funkce lesa, hospodářský les, pěstování lesů, produkční dřeviny i ostatní dřeviny, historický vývoj vztahu člověka ke dřevu.2. Těžba dřeva, postup kácení, surový kmen, sortimenty lesní výroby, ochrana vytěžené suroviny.3. Nauka o dřevě( úvod), Biologická podstata tvorby dřeva, makroskopická stavba dřeva, ortogonální anizotropie dřeva, řezy, popis a použití dřev našich produkčních dřevin.4. Základní vlastnosti dřeva, kresba, vůně, hustota, elektrická, tepelná a zvuková vodivost, tvrdost.5. Fyzikální vlastnosti dřeva, pohyb vody ve dřevě, určování vlhkosti dřeva, důsledky změn vlhkosti, sesychání, bobtnání, ustrnutí,kornatění, způsoby skladování a sušení dřeva.6. Mechanické vlastnosti dřeva- pružnost, pevnost, tvrdost, houževnatost7. Technologické vlastnosti dřeva – obrobitelnost, schopnost držet mechanické spojovací prostředky, přijímání nátěrů a impregnačních hmot, ohýbatelnost dřeva.8. Trvanlivost dřeva a prostředky na zvýšení trvanlivosti, impregnační a nátěrové hmoty.9. Vady dřeva a jejich vliv na použitelnost dřeva.10. Úvod do mechanické technologie dřeva, obrábění, teorie obráběcího nástroje11. Pilařská výroba, svislá rámová pila, výroba dýh, řezivo a aglomerované materiály, velkoplošné materiály.12. Popis produkčních dřevin-důležité vlastnosti a použití13. Podstata a rozdělení plastů, přírodní a syntetické makromolekulární látky, termoplasty a reaktoplasty.14. Obecné vlastnosti plastů, výhodné a nevýhodné vlastnosti plastů.15. Základní informace o některých plastech – reaktoplasty.16. Základní informace o některých plastech – termoplasty.17. Poznávání plastů.18. Průmyslová výroba polotovarů z plastů.19. Průmyslová výroba běžných výrobků z plastů.20. Vrstvené hmoty, lamináty a lehčené plasty.21. Lepidla, výhody a nevýhody lepení, předpoklady lepení.22. Lepení tradičních materiálů a plastů, lepení termoplastů, lepení reaktoplastů.23. Nátěrové hmoty.

Literatura

PECINA, Pavel a Josef PECINA . Materiály a technologie- plasty. Brno: MU, 2006. 54 s. ISBN 80-210-4100-5. infoPECINA, PAVEL a Josef PECINA . Materiály a technologie-dřevo. Brno: MU, 2006. 132 s. ISBN 80-210-4013-0. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Vybíral