Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technika a technické vzdělávání (TE2RC_TTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2RC_TTV - Technika a technické vzdělávání, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat základních schopnosti a dovednosti využívat vědomosti z oblasti techniky jako složky lidské kultury a z oblasti základního technického vzdělávání v systému společenské praxe. Získat schopnost předávat kvalifikované informace v oblasti techniky včetně přípravy odborných materiálů, exkurzí a besed.

Osnova

1. Od Komenského po současnost. Pohled do historie techniky a technického vzdělávání(systém školství a technické vzdělávání u nás i v zahraničí, postavení a úkoly základního vzdělávání).2. Technika jako složka lidské kultury, odraz techniky ve společenské praxi(úloha techniky ve vývoji společnost, významné objevy a vynálezy v historii techniky).3. Technika a její vztah k jiným oblastem lidské činnosti(kultura, filozofie, psychologie, politika, ekonomika, ekologie, architektura, umění, atd.).4. Technika ve stavebnictví, strojírenství a zemědělství(vývoj staveb, stavební stroje, mechanismy, materiály, dopravní systémy, obráběcí stroje, technologickázařízení, nejnovější technologie, specializovaná zemědělská technika).5. Technika, energetika a problémy životního prostředí(výroba a rozvod elektrické energie, perspektivy alternativní energie pro lidstvo, technická zařízení elektráren,technika a její vztah k životnímu prostředí).6. Lékařská věda, zdraví, sport a rozvoj techniky(lékařské přístroje, elektronika v medicíně, technická sportovní zařízení, měření výkonů nejnovější technikou,pozitivní i negativní vliv techniky na lidský organismus).7. Dopravní technika(historický vývoj, dopravní technika v průmyslu, dopravní technika kolem nás, budoucnost dopravy).8. Technická muzea v České republice a v zahraničí(Praha, Brno, Vídeň, Mnichov, Paříž - technické centrum pro mládež, Amsterdam atd.).9. Technická muzea a jejich využití v pedagogické praxi(technická muzea u nás i v zahraničí, didaktické zpracování expozic, regionální technická muzea a technicképamátky).10. Technická centra pro mládež – možnost nebo utopie?(organizace, vedení centra, náplň a možnosti činnosti, vybavenost, smysl, perspektivy technické zájmové činnosti).11. Informační a komunikační technologie jako součást vývoje a perspektiv techniky(informace, informační systémy, výpočetní a komunikační technika).

Literatura

FRIEDMANN, Zdeněk . Člověk a svět práce na 2. stupni ZŠ - základní dílo. základní dílo. Praha: Raabe, 2007. 150 s. infoFRIEDMANN, Zdeněk . Technické předměty na základních školách ve Francii. In Modernizace vysokoškolské výuky technických předmětů. Hradec Králové: Gaudeamus, 2003. s. 61-65, 5 s. ISBN 80-7041-545-2. infoMACAULAY, David a Neil ARDLEY. Mamutí kniha techniky. Praha: Slovart, 1996. 384 s. ISBN 80-85871-78-5. infoPATURI, Felix R. Kronika techniky. 1. vyd. Praha: Fortuna Print, 1993. 651 s. : i. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

Ing. Zdeněk Hodis, Ph.D.