Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy počítačové grafiky (TE2RC_ZPG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu TE2RC_ZPG - Základy počítačové grafiky, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu porozumí student teoretickým základům počítačové grafiky. Bude schopen vysvětlit základní pojmy z PC grafiky. Získá praktické dovednosti pro práci s vektorovou, rastrovou a 3D grafikou.

Osnova

1. Počítačová grafika.(Rozdělení a význam jednotlivých druhů grafiky, jejich využití, odlišnosti…)2. Formáty grafických souborů.(Formáty rastrových a vektorových grafických souborů, převody formátů, práce s nimi…)3. Rastrová grafika.(Základy rastrové grafiky, princip tvorby rastrových obrázků, význam a praktické využití…)4. Práce s rastrovou grafikou.(Úprava rastrového obrázku, převod formátů rastrů, možnosti rastrové grafiky…)5. Programy pro práci s rastrovou grafikou.(Malování, Adobe Photoshop, Corel PhotoPaint, Gimp, prohlížeče ACDSee, Irfan View…)6. Vektorová grafika.(Základy vektorové grafiky, princip tvorby vektor. obrázků, význam a praktické využití…)7. Práce s vektorovou grafikou.(Úprava vektorového obrázku, práce s objekty, převod formátů, možnosti vektor. grafiky…)8. Programy pro práci s vektorovou grafikou.(Zoner Callisto, Corel Draw, Gimp, prohlížeče Zoner Media Explorer… )9. Princip digitální fotografie.(Princip digitálního fotografování, výhody a nevýhody, možnosti digitální fotografie…)10. Pořízení digitálního snímku.(Základy práce s digitálním fotoaparátem, clona, expozice, režimy, spoušť…)11. Úprava a tisk digitální fotografie.(Zpracování digitální fotografie pomocí graf. programů, úprava snímku, fotomontáž…)12. Práce s paměťovými médii.(Ukládání na Compact Flash karty, Flashdisk, komprimace, převody, vypalování CD…)

Literatura

Kreslení a grafika. II, v programech Adobe photoshop, Corel photo-paint (Variant.) : Jak na počítač : kreslení a grafika. II, v programech Adobe photoshop, Corel photo-paint ... infoROUBAL, Pavel. Digitální fotografie v programu Adobe Photoshop. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2004. x, 372 s. ISBN 80-251-0402-8. infoWILLMORE, Ben. Mistrovství v Adobe Photoshop 7. Translated by Dušan Kadavý - Markéta Tejcová. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2002. xix, 540 s. ISBN 80-7226-745-0. info

Garant

doc. PhDr. Zdeněk Friedmann, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Dosedla, Ph.D.