Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná ekonomika (UOPK_0001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOPK_0001 - Veřejná ekonomika, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studium ekonomie studentům umožní osvojení ekonomického způsobu myšlení a uvažování.

Osnova

Předmět je nyní průběžně inovován v období řešení projektu (2011-2013) > CZ.1.07/2.2.00/15.0205 "Inovace akreditovaného bakalářského studijního oboru Učitelství praktického vyučování".Obsahové zaměření:Obsah je zaměřen na základní pojmy v ekonomii, rozvíjení schopnosti pochopit ekonomickou problematiku v souvislosti s politickými, sociálními a etickými aspekty.− Ekonomický způsob myšlení.− Příjmy a náklady.− Náklady: fixní, variabilní, celkové, průměrné, nezní; náklady obětované příležitosti, náklady utopené.− Tržní systém. Nabídková a poptávková křivka. Tržní rovnováha. Posuny křivek.− Elasticita poptávky a nabídky. Křížová elasticita. Cenová a příjmová elasticita.− Teorie lidského kapitálu. Rozdíly ve mzdě (muži a ženy, menšiny, minimální mzda, životní minimum).− Ekonomický růst a ekonomický cyklus.− Hrubý domácí a hrubý národní produkt.− Nezaměstnanost: frikční, strukturální a cyklická.− Inflace (měrná, pádivá, hyperinflace), měření inflace.− Spotřeba, úspory a investice. Soukromé a veřejné úspory.− Finanční systém. Bankovní systém. Banka centrální a obchodní. Akcie a dluhopisy.− Mezinárodní obchod. Ochranářská politika.

Literatura

doporučená literaturaFRANK, Robert H. Mikroekonomie a chování. Translated by Helena Fialová - Jiří Kameníček - Milan Sojka. Vyd. 1. Praha: Svoboda, 1995. ix, 765 s. ISBN 80-205-0438-9. infoDORNBUSCH, Rudiger a Stanley FISCHER. Makroekonomie. Translated by Zdeněk Tůma. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. 602 s. ISBN 80-04-25556-6. info

Požadavky

Studium ekonomie studentům umožní osvojení ekonomického způsobu myšlení a uvažování.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Pavla StejskalováIng. Mgr. Miroslava Černá