Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika odborných předmětů (UOPK_0005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOPK_0005 - Didaktika odborných předmětů, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen:-Stanovit výukové cíle ze svého oboru;-Vysvětlí, co je obsahem výuky jeho oboru (předmětu);-Definovat didaktické zásady ve výuce odborných předmětů;-Uvést, které metody a formy se využívají ve výuce odborných předmětů a jednotlivé metody a formy charakterizovat;Popsat příklady využití jednotlivých metod ve výuce odborných předmětů;-Definovat, které učební pomůcky a didaktická technika se používají ve výuce odborných předmětů a uvést konkrétní příklad využití;-Popsat postup při plánování výuky odborných předmětů a vypracovat písemnou přípravu na výuku ve formě metodického listu i prezentace (studijní opory) pro studenty.

Osnova

Předmět je nyní průběžně inovován v období řešení projektu (2011-2013) > CZ.1.07/2.2.00/15.0205 "Inovace akreditovaného bakalářského studijního oboru Učitelství praktického vyučování".-Oborové didaktiky v systému pedagogických věd, didaktika odborných předmětů.-Vědecký a didaktický systém v odborném vzdělávání. Teorie tvorby kurikula a didaktické transformace.-Vyučovací proces, charakteristika, podstata, didaktická klasifikace učiva, funkce a etapy vyuč. procesu.-Výukové cíle a obsah vzdělávání ve výuce odborných předmětů.-Uplatňování didaktických zásad v odborných předmětech.-Výukové metody ve výuce odborných předmětů, charakteristika, rozdělení metod, volba metod.-Klasické výukové metody ve výuce odborných předmětů, metody slovní, názorně demonstrační a praktické.-Aktivita žáků, učební úlohy, aktivizující výukové metody ve výuce odborných předmětů, diskusní metody, metoda řešení problémových úkolů, didaktické hry, inscenační a situační metody.-Komplexní výukové metody ve výuce odborných předmětů, projektové vyučování, brainstorming, skupinová a kooperativní výuka. Další varianty metod.-Metody opakování osvojeného učiva.Metody prověřování a hodnocení žáků v odborných předmětech.-Organizační formy výuky v odborných předmětech.- Didaktická technika a učební pomůcky používané ve výuce v odborných předmětech.- Plánování práce ve střední odborné škole. Rámcové vzdělávací programy, školní vzdělávací programy.- Rámcové vzdělávací programy, školní vzdělávací programy.- Mezipředmětové vztahy ve výuce odborných předmětů.- Osobnost učitele odborných předmětů.

Literatura

KROPÁČ, Jiří. Didaktika technických předmětů :vybrané kapitoly. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2004. 223 s. ISBN 80-244-0848-1. infoČADÍLEK, Miroslav a Aleš LOVEČEK . Didaktika odborných předmětů. Brno: Akademické nakladatelství CERM, s.r.o., 2003. 173 s. infoDRAHOVZAL, Jan, Oldřich KILIÁN a Rudolf KOHOUTEK. Didaktika odborných předmětů. Brno: Paido, 1997. 156 s. ISBN 80-85931-35-4. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Pavel Pecina, Ph.D.