Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální základy nauky o materiálech (UOPK_2003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOPK_2003 - Fyzikální základy nauky o materiálech, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Přednášky se týkají velmi široké části lidského poznání. Předmět je specializovaný pouze na mechanické vlastnosti materiálů, a protože je určen pro studenty studující různých oborů, jeho obsah je bez matematického popisu. Po absolvování kurzu bude student schopen vysvětlit rozdíl mezi mechanickými vlastnostmi různých materiálů a získá základ pro studium dalších vlastností materiálů (elektrických, optických, magnetických). Rovněž bude schopen pochopit vlastnosti nových, v současné době perspektivních materiálů.

Osnova

1. Atomová struktura látek2. Meziatomové síly.3. Struktura pevných látek.4. Poruchy krystalové mříže.5. Zpevnění materiálů.6. Mechanické vlastnosti kovů.7. Rovnovážné diagramy. Slitiny.8. Tření.9. Povrchové napětí kapalin a pevných látek.10. Keramika, kompozity, polymery.11. Perspektivní materiály.12. Koroze.

Literatura

CALLISTER, W.D.: Science and Engineering. An Introduction. John Wiley & Sons, Inc.,

Požadavky

UOPK_2000 Úvod od studia - Technické obo Přednáška "Fyzikální základy vědy o materiálu" podává studentu ty nejzákladnější informace o fyzikální podstatě jevů, vysvětlujících některé nejvýznamnější vlastnosti materiálů. Protože v celé přednášce je používáno minimum matematických vztahů, stačí studentovi ty nejzákladnější znalosti ze středoškolské fyziky.Jedinými předpoklady je zájem o věc a přiměřená píle.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Vladislav Navrátil, CSc.Mgr. Lukáš Pawera