Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná elektrotechnika (UOPK_2005)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOPK_2005 - Aplikovaná elektrotechnika, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Podle zaměření obru jsou vybrány základní tématické celky s jejich aplikačními směry v oboru měřicí techniky, elektrických strojů a elektroenergetiky a okrajově i nedestruktivní defektoskopie. Část látky se zabývá posledními poznatky v oblasti výzkumu nekonvenčních kryoenergetických zařízení.

Osnova

Obsahové zaměření:1. Základní pojmy, Maxwellovy rovnice, veličiny a jednotky v elektrotechnice2. Obvody stejnosměrného proudu3. Obvody střídavého proudu4. Zobrazování střídavých veličin fázory, vyjádření střídavých veličin komplexními čísly5. Rezonance seriového a paralelního elektrického obvodu, komplexní impedance a admitance6. Elektromagnetické pole ve vodivém prostředí, vířivé proudy, skinefekt.7. Trojfázové obvody, výkon a práce u trojfázových zapojení zdrojů a spotřebičů, změny při poruchových stavech, točivé magnetické pole.8. Magnetické obvody, intenzita magnetického pole, magnetická indukce, permeabilita, doménová struktura feromagnetik, magnetizační křivka a hysterezní smyčka, výpočty magnetických obvodů (matematicky, graficky), aplikace metody magnetických rozptylových toků v defektoskopii, chyby a neurčitost měření.9. Elektrické stroje a elektroenergetika, rozdělení elektrických strojů, transformátory.10. Synchronní a asynchronní stroje, stejnosměrné elektrické stroje, specielní elektrické stroje.11. Dlouhá energetická vedení a jejich náhradní schémata, vlnové jevy na vedení, poruchové stavy v energetické sítí (zkraty, přepětí).12. Měření v elektrotechnice, měření el. Napětí a proudu, el. Odporu, chyby a neurčitost měření. Analogové a digitální měřicí přístroje.13. Měření aktivních veličin ( měření napětí, proudu, indukčností, kapacit, impedancí, admitancí).14. Magnetická měření. Automatizované meřicí systémy.Informace ke kombinované formě

Literatura

povinná literaturaSEDLÁČEK, J. Teoretická elektrotechnika I, II. Skriptum Brno: VUT FEKT, 2002.BLAHOVEC, Antonín. Elektrotechnika. Sv. 1, 2. 1. vyd. Praha: Informatorium, 1995. 191 s. : i. ISBN 80-85427-72-9. infodoporučená literaturaTKOTZ, K A KOL. Příručka pro elektrotechnika. Praha: Sobotáles, 2002.neurčenoBASTIAN, P A KOL. Praktická elektrotechnika. Praha: Sobotáles, 2004. ISBN 80-86706-07-9.

Požadavky

UOPK_2000 Úvod od studia - Technické obo

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Lukáš Pawera