Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výživa a hygiena potravin (UOPK_6001)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOPK_6001 - Výživa a hygiena potravin, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty s výživou jako jedním z hlavních činitelů ovlivňujících zdraví a vývoj člověka. Studenti získají základní poznatky o zdrojích potravin, jejich využití a metabolizování základních komponentů potravin. Jako studijní předmět poskytuje studentům vědomosti nejen o racionální výživě jako důležitého prvku pro tvorbu zdraví, ale i o nepříznivých event. zdraví poškozujících vlivech z nesprávné výživy. Hygiena se zabývá studiem zákonitostí vztahů mezi člověkem a životními podmínkami, jakož i působením příznivých i nepříznivých vlivů na člověka.

Osnova

Potravina, jednotlivé součásti potravy – popis a významHlavní zásady správné, racionální výživyPřeměna látek a energie v organizmu člověkaBiologická a energetická hodnota potravinNesnášenlivost (intolerance) potravin, alergie na potravinyCizorodé látky v potravinách a jejich vliv na organizmusPotraviny pro zvláštní výživu, diferencovaná strava – dietyMinimální denní dávka potravin a živin pro člověka, statistické údaje o spotřebě potravin v jednotlivých zemích a kontinentechZákladní pravidla hygieny, hygienický plánDruhy hygieny, osobní hygienaSanitace, sanitační programNičení choroboplodných zárodkůAlimentární onemocnění

Literatura

doporučená literaturaObecná hygiena potravin. Edited by Tomáš Komprda. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004. 145 s. ISBN 80-7157-757-X. infoTUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004. 32 s. ISBN 80-7071-243-0. infoKUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 136 s. ISBN 80-247-0736-5. infoPÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. infoneurčenoZdravá výživa a hubnutí :v otázkách a odpovědích. Edited by Václava Kunová. Vyd. 1. Praha: Grada Publishing, 2005. 125 s. ISBN 80-247. infoZdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech :z pohledu jednotlivce i populačních skupin. Edited by Dana Müllerová. 1. vyd. Praha: TRITON, 2003. 99 s., tab. ISBN 80-7254-421-7. infoHANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí :co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001. 106 s. ISBN 80-247-0100-6. infoPřídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě :(rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Edited by Jiří Kodl - Bohumil Turek. 1. vyd. Praha: ÚZPI-Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. 64 s. ISBN 80-86153-67-3. infoMikrobiologická problematika ve výživě. Edited by Stanislav Hrubý - Bohumil Turek. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996. 145 s. ISBN 80-7013-232-9. infoNutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994. 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info

Požadavky

NOW ( UOPK_3000 Úvod do studia - Obchod a služ ) || NOW ( UOPK_5000 Úvod do studia - Zdravotnické )

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Irena Plucková, Ph.D.Mgr. Petr Ptáček, Ph.D.Mgr. Jiří Šibor, Ph.D.