Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Technická mechanika (UOPK_8003)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UOPK_8003 - Technická mechanika, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zvládnout jednoduché případy dimenzování prutů a prutových těles a jejich posuzování s ohledem na nejčastěji se vyskytující mezní stavy. Získat představu o možnostech soudobého teoretického a experimentálního vyšetřování napjatosti a deformace strojních konstrukcí, jejich uzlů a dílců.Předmět Technická mechanika v sobě dále zahrnuje jednak kinematiku (t.j. nauku o pohybu těles bez ohledu na síly které jej způsobily) a také dynamiku (t.j. nauku o vztahu mezi působícími silami a pohyby těles). V kinematice se řeší vztahy mezi jednotlivými kinematickými veličinami, tedy mezi polohou v prostoru, rychlostí, zrychlením, úhlovou rychlostí a úhlovým zrychlením základních modelových těles - bod, tuhé těleso, soustava tuhých těles. V dynamice je zahrnuta dynamika hmotného bodu, dynamika soustav hmotných bodů, dynamika tuhého tělesa a soustav tuhých těles. Řešení je prováděno jak na základě Newtonových zákonů (vektorová mechanika) tak i variačních principů (analytická mechanika).

Osnova

Obsahové zaměření:1. StatikaSkládání a rozkládání silMoment sílyMomemtová větaTěžištěVázané těleso2. Pružnost a pevnostPrut v pružnosti a pevnosti, klasifikace, výsledné vnitřní účinky.Prostý tah a tlak, prut namáhaný krutem.Prut namáhaný ohybem.Metoda konečných prvků3. Kinematika bodusouřadnicové systémykinematické veličiny a vztahy mezi nimi - maticový a vektorový počet4. Kinematika tělesaDefinice, trajektorie bodů, vztahy mezi kinematickými veličinamiE. Studijní předměttranslační pohyb tělesarotační pohyb tělesaobecný rovinný pohybsférický pohybobecný prostorový pohyb5. Kinematika tělesa – obecný rovinný pohybpól rychlosti, polodie - využitívyužití pro grafické řešení mechanismů6. DynamikaZákladní pojmy a principy dynamiky, Dynamika hmotného boduNewtonovy pohybové zákonyd’Alambertův principvolný a vázaný pohyb hmotného bodu – pohybové rovnicekinetická energie, práce, výkon, hybnost, moment hybnostizákladní věty dynamiky hmotného bodu

Literatura

povinná literaturaSeznam odborné literatury (obsahuje základ předmětu), studijní oporyFLORIAN Z., SUCHÁNEK M. Mechanika těles. Úlohy ze statiky. Brno : VUT, 1992.JANÍČEK P., ONDRÁČEK E., VRBKA J. Mechanika těles. Pružnost a pevnost I. Brno: VUT, 1992.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

JUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová