Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Člověk a svět práce (UPV_0040)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV_0040 - Člověk a svět práce, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se prostřednictvím tohoto předmětu připravují na svoji roli realizace problemtiky průřezového tématu RVP(ŠVP) na středních odborných školách a učilištích.Cílem předmětu je seznámit studenty se základnými instituty pracovního práva, zaměstnanosti a kolektivního vyjednávání. Zaměřuje se na řešení konkrétních problému, které přináší prace.

Osnova

Právo zaměstnanosti- právo na zaměstnání- nástroje aktivní politiky zaměstnanosti a jejich uplatnění v regionech- problémy s nelegální práci- agenturní zaměstnávání- zaměstnávání osob se zdravotním postiženímPracovní právo- subjekty pracovního práva- pracovní poměr, vznik, změny- skončení pracovního poměru- doplňkové pracovněprávní vztahy- pracovní doba a dovolená na zotavenouKolektivní vyjednávání- uzavírání kolektivních smluv, řešení kolektivních sporůPracovní právo v Evropském společenství- volný pohyb pracovních sil a vysílání zaměstnanců v rámci EU

Literatura

Psychologie práce :pro manažery a personalisty. Edited by John Arnold. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2007. xxxii, 629. ISBN 978-80-251-1518-3. infoSTRÁDAL, Jiří a Helena ÚLOVCOVÁ. Úvod do světa práce. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. 56 s. ISBN 80-7200-289-9. infoÚLOVCOVÁ, Helena a Jiří STRÁDAL. Analýza trhu práce ve vztahu k odbornému vzdělávání. Praha: Výzkumný ústav odborného školství, 1998. 45 s. info

Požadavky

METODICKÝ POKYN k zařazení učiva úvodu do světa práce do vzdělávacích programů středních školSeznámit se s metodickým pokynem Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR k zařazení učiva "Úvodu do světa práce" do vzdělávacích programů středních škol, který byl vydán v návaznosti na usnesení vlády České republiky ze dne 3. dubna 2000 č. 325 k Opatřením ke zvýšení zaměstnanosti absolventů škol.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Ing. Mgr. Miroslava Černá