Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Orientace na trhu práce (UPV_8006)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPV_8006 - Orientace na trhu práce, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student:Znát základní pojmy trhu práce a zaměstnanosti,schopen napsat kvalitní životopis a motivační dopis,připraven na pracovní pohovor,rozumět smluvním vztahům mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem,schopen se orientovat v problematice ukončení pracovního poměru,znát rizika nelegální práce,znát služby úřadu práce a ČSSZ,znát svoje povinnosti vzhledem k sociálnímu a zdravotnímu pojištění,rozumět základním požadavkům podnikání.

Osnova

1. Základní pojmy trhu práce a zaměstnanosti.2. Životopis, motivační dopis a průvodní dopis.3. Příprava na pracovní pohovor.4. Vymezení DPP, DPČ, pracovního poměru, daňové přiznání u studenta.5. Nelegální práce/brigáda a její rizika.6. Ukončení DPP, DPČ, pracovního poměru, nárok na odstupné, „co dělat, když zaměstnavatel nezaplatí“.7. Úřad práce a ČSSZ - na co mám nárok, poradenství na ÚP.8. Sociální a zdravotní pojištění z pohledu studenta a absolventa. Dávky nemocenského pojištění. Student starší 26 let.9. Podnikání – předpoklady, zisk živnostenského listu se zaměřením na oblast vzdělávání, otázky sociálního a zdravotního pojištění, problémy a perspektivy podnikání.10. Učitelská profese a její postavení na trhu práce.11. Studium a práce v zahraničí.

Literatura

Zákon č. 262/2006, zákoník práceZákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanostiDVOŘÁKOVÁ, Zuzana a kol. Řízení lidských zdrojů. 1. vyd. Praha: C. H. Beck, 2012. 559 s. ISBN 978-80-7400-347-9. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Bc. Lucie VikováIng. Mgr. Miroslava Černá