Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Propedeutika vědecké práce a pedagogického výzkumu (UPVK_0042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPVK_0042 - Propedeutika vědecké práce a pedagogického výzkumu, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:porozumět pedagogické metodologii a využít ji ke zpracování projektu bakalářské práce v kontextu s volbou vhodného tématu této práce.Kromě poznání vhodných metod zná "bílá místa" v pedagogice a v didaktice, kam je možno napřít úsilí a řešit je prostřednictvím výstupů z kvalitních vědeckých průzkumů nebo výzkumů.Umí projektovat zadání bakalářské práce podle závažnosti tématu a stanovit proces jejího zpracování.

Osnova

1.Úvod- podmínky absolvování a zadání seminární práce- informační báze předmětu2.Vědy a jejich třídění. Ke kterým edukačním vědám jemožno přispívat.- sociologický přehled věd- přehled edukačních věd a jaké jsou v nich aktuální výzkumnéproblémy- některá aktuální témata pedagogiky3.Výzkumné metody v edukačních vědách- obecně pedagogický přehled- volba metod dle jejich obsahu a možnostíPrezentace projektů : (posluchači)4.Vědecká práce a její průběh- sbírání podkladů- zpracování (schéma odborné práce ZP dle dr. Šrámka)- závěry pro pedagogickou teorii a praxi- použití vědeckého jazykaPrezentace projektů : (posluchači)5.Bibliografické citacePrezentace projektů : (posluchači)6.Jak zpracovat závěrečnou (bakalářskou) práciPrezentace projektů : (posluchači)7.Rozšiřující téma k propedeutice vědecké prácea pedagogického výzkumu.Doporučená studijní literatura:Průcha, Jan. Pedagogický výzkum : uvedení do teorie a praxe. 1. vyd. Praha : Karolinum, 1995. 132 s. ISBN 80-7184-132-3.Spousta, Vladimír aj.Vádemékum autora odborné a vědecké práce (se zaměřením na práce pedagogické). 1. vyd. 2000, 1. dotisk 2001. Brno : Masarykova univerzita v Brně, 2000. 158 s. Bibliografie. Rejstřík věcný. ISBN 80-210-238.Elektronická opora:Ouroda,K. Propedeutika věfdecké práce a pedagogického výzkumu. Dostupné z: http://www.phil.muni.cz/elf/course/view.php?id=702 , dne 3.4.2007. Klíč k přihlášení je k dispozici u vyučujícího.

Literatura

KERLINGER, Fred N. Základy výzkumu chování : pedagogický a psychologický výzkum. Vyd. 1. Praha: Academia, 1972. 705 s. infoPRŮCHA, Jan. Pedagogický výzkum :uvedení do teorie a praxe. 1. vyd. Praha: Karolinum, 1995. 132 s. ISBN 80-7184-132-3. infoSPOUSTA, Vladimír , Josef MAŇÁK , Jan ŠŤÁVA a Zdeňka DOHNÁLKOVÁ . Vádemékum autora odborné a vědecké práce (se zaměřením na práce pedagogické). 1. vyd. 2000, 1. dotisk 2001. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 2000. 158 s. ISBN 80-210-238. info

Požadavky

Základní informace o pedagogické metodologii.

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

Mgr. Petr Novák, Ph.D.