Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná a státní správa (UPVK_0047)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPVK_0047 - Veřejná a státní správa, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu studentse bude orientovat v systému veřejné správy v ČR;bude schopen porozumět a vysvětlit pojmy jako je stát, právní stát, samospráva a státní správa;bude se orientovat v základních dokumentech jako je Ústava ČR, zákon o obcích, školský zákon;bude schopen vysvětlit pozici školství ve vztahu k veřejné správě;bude schopen ískané informace interpretovat v praxi.

Osnova

1. Historie státu a parlamentarismu v ČR.2. Stát, Ústava ČR.3. Zákon o obcích.4. Veřejná správa.5. Státní správa.6. Samospráva.7. Územní členění.8. Kraje - orgány, pravomoci, hospodaření.9. Statutární města, obce.10.Postavení školství v systému veřejné správy.11.Zřizovatel školy.12.Systém financování ve školství.

Literatura

doporučená literaturaÚvod do regionálních věd a veřejné správy. 5. rozš. vyd. (ve Vydavatel. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008. 455 s. ISBN 978-80-7380-086-4. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

RNDr. Barbora Javorová