Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotní prevence (UPVK_1010)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UPVK_1010 - Zdravotní prevence, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci tohoto kurzu bude student schopen:- na základě nabytých znalostí porozumět a umět vysvětlit hlavní fyzikální, chemické a biologické faktory ohrožující zdraví a jejich účinky;- interpretovat adaptabilitu člověka na rizikové faktory v životním a pracovním prostředí;- použít informace o zásadách první pomoci při úrazech a otravách;- používat argumenty pro zdraví životní styl jako prevenci nemocí;- použít základní údaje o nemocech pro prevenci nemocí z pozice školy a organizované mimoškolní činnosti;- použít poznatky o psychickém stresu ve školním prostředí a jeho účincích na zdraví;- vysvětlit nebezpečí užívání návykových látek.

Osnova

Témata:- hlavní fyzikální, chemické a biologické faktory ohrožující zdraví a jejich účinky;- adaptabilita člověka na rizikové faktory v životním a pracovním prostředí;- zásady první pomoci při úrazech a otravách;- základní údaje o nemocech pro prevenci nemocí z pozice školy a organizované mimoškolní činnosti;- poznatky o psychickém stresu ve školním prostředí a jeho účinky na zdraví;- nebezpečí účinků návykových látek.

Literatura

ZUCHOVÁ, Barbora , Radek TURIN, Martin SEBERA , Zdeňka KUBÍKOVÁ a Petr ZAORAL . První pomoc. Elportál, Brno: Masarykova univerzita, 2010. ISSN 1802-128X. URL infoHAVELKOVÁ, Marie , Alice PROKOPOVÁ a Jitka REISSMANNOVÁ . Jsou budoucí učitelé schopni poskytnout první pomoc? In Konference Škola a zdraví 21. 2009. infoHORKÁ, Hana . Péče o zdraví a životní prostředí z pohledu žáků základní školy. In Vzdělávací akce specializačního studia "252" pro koordinátory EV. 2008. ISBN neuvedeno. infoBYDŽOVSKÝ, Jan. První pomoc. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2004. 75 s. ISBN 80-247-0680-6. infoKALINA, Kamil. Drogy a drogové závislosti 2 :mezioborový přístup. 1. vyd. Praha: Úřad vlády České republiky, 2003. 343 s. ISBN 80-86734-05-6. infoKOTULÁN, Jaroslav. Zdraví a životní prostředí. 1. vyd. Praha: Avicenum, 1991. 278 s. ISBN 8020101586. infoMORAVEC, Radim. První pomoc na výletě. Vyd. 1. Praha: Olympia, 1977. 156 s. : i. info

Garant

doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.

Vyučující

RNDr. Eva Trnová, PhD.