Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění 20. století (VVDR_DDU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu VVDR_DDU - Dějiny umění 20. století, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Doktorandský seminář dějin umění 20. století se zabývá především metodologickými otázkami zkoumání a zprostředkování uměleckých děl 20. století v oblasti architektury, sochařství, malířství, grafických umění a fotografie. Práce bude spočívat zejména v samostatném studiu základních teoretických koncepcí dějin umění dnes. Bude ukončena esejem z dané problematiky.

Osnova

Carl Einstein a moderní umění - Základní tendence v architektuře a výtvarném umění první pol. 20. století - Teorie umění ve 20. století - Werner Haftmann a jeho pojetí nového modernismu po 2. světové válce - Newyorská kritika a historiografie umění 50. a 60. let - Diskuse o postmodernismu - Heinrich Klotz: "Moderna" - "Postmoderna" - "Druhá moderna" - Fotografie ve 20. století (R. Barthes, Mary Price) - Metodologické přístupy k dějinám umění 20. století v současnosti - Hans Belting a "Konec dějin umění ".

Literatura

BELTING, Hans. Konec dějin umění. Vyd. 1. Praha: Mladá fronta, 2000. 244 s., [8. ISBN 80-204-0856-8. info

Požadavky

Základní znalost přehledu dějin výtvarného umění a architektury v rozsahu:José Pijoan, Dějiny umění 9, 10. Praha 1991.Giulio Carlo Argan, Die Kunst des 20. Jahrhunderts (Propylaen Kunstgeschichte). Berlin 1990.

Garant

prof. PaedDr. Radek Horáček, Ph.D.

Vyučující

prof. PaedDr. Radek Horáček, Ph.D.