Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geografie výrobní sféry (Ze0024)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Ze0024 - Geografie výrobní sféry, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je podat základní přehled o geografii zemědělství a průmyslu. Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět zákonitostem rozmístění zemědělské a průmyslové výroby, vysvětlit pozitivní a negativní dopady zemědělství a průmyslu na krajinu, využívat relevantní data k analýze vývoje a stavu zemědělství a průmyslu.

Osnova

1. Geneze a kořeny sociální a ekonomické geografie, jejich postavení v obecném systému věd a vztah k příbuzným disciplínám. Úvod do geografie zemědělství.2. Lokalizační faktory zemědělství.3. Zemědělství světa.4. Společná zemědělská politika EU.5. Vliv zemědělství na životní prostředí. Geografické aspekty ostatních výrobních odvětví (rybolov, lesní a vodní hospodářství). Hlad ve světě.6. Úvod do geografie průmyslu (vývojové proudy, historie průmyslu). Klasifikace průmyslu. Geografické metody hodnocení průmyslu.7. Lokalizační faktory - geneze, vývojové etapy a současný význam.8. Charakteristika průmyslových odvětví - těžba surovin, hutnický průmysl, energetika.9. Charakteristika průmyslových odvětví - strojírenský, chemický, textilní, potravinářský a dřevozpracující průmysl.10. Ostatní odvětví průmyslu.11. Historie „moderního“ průmyslu - high-tech.

Literatura

povinná literaturaTOUŠEK, Václav, Josef KUNC a Jiří VYSTOUPIL. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, 2008. 411 s. ISBN 978-80-7380-114-4. infoneurčenoInternetové stránky FAO.Hospodářská geografie. Edited by Ivan Jáč. Vyd. 3. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2010. 98 s. ISBN 9788073725853. infoJÁČ, Ivan. Hospodářská geografie Evropské unie. Vyd. 9. dopl. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2010. 90 s. ISBN 9788073726232. infoCHALUPA, Petr a Jozef MEČIAR. Socioekonomická geografie v přehledu pro studenty čtyřletého studia. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1996. 172 s. ISBN 80-210-1455-5. info

Požadavky

Předpokladem je základní znalost principů socio-ekonomické geografie.

Garant

RNDr. Hana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hana Svobodová, Ph.D.