Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální geografie České republiky 2 (Ze0055)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Ze0055 - Regionální geografie České republiky 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání přehledu o základních regionálně geografických poznatcích o České republice. Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět základním složkám socio-ekonomické (SE) geografie ČR a vysvětlit mezi nimi vazby, použít vhodná data k analýze jednotlivých SE složek, vysvětlit lokalizační faktory aktivit v kontextu historických i současných událostí.

Osnova

- Základní geografické charakteristiky ČR. Administrativní členění ČR. Sídelní struktura.- Obyvatelstvo ČR – dynamické a strukturální charakteristiky obyvatelstva.- Trh práce ČR.- Regionálně geografické aspekty primárního sektoru – zemědělství, lesnictví a rybolovu.- Specifika hospodářského vývoje ČR. Základní aspekty průmyslu ČR.- Geografické aspekty cestovního ruchu v ČR.- Dopravní geografie ČR v obecném a odvětvovém přehledu.- Geografie obchodu a služeb jako samostatná disciplína.- Regionální politika a regionální rozvoj v ČR.- Socio-ekonomická specifika krajů ČR.- Geografické hodnocení ekonomické sféry ČR v kontextu globální ekonomiky.

Literatura

povinná literaturaSVOBODOVÁ, Hana , Antonín VĚŽNÍK a Eduard HOFMANN . Vybrané kapitoly ze socioekonomické geografie České republiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. Elportál. ISBN 978-80-210-6229-0. url epub html infodoporučená literaturaTOUŠEK, Václav , Irena SMOLOVÁ , Miloš FŇUKAL , Martin JUREK a Pavel KLAPKA . Česká republika: portréty krajů. Praha: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, 2005. 136 s. ISBN 8023963058. infoneurčenoČeský statistický úřad (webové stránky)Portál zaměstnanosti MPSV (webové stránky)ŘEHOŘOVÁ, Pavla. Geografie České republiky. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2010. 190 s. ISBN 9788073726331. info

Požadavky

Předpokládá se znalost základních pojmů ze socioekonomické geografie a fyzické-geografie ČR.

Garant

RNDr. Hana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hana Svobodová, Ph.D.