Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Seminář z regionální geografie České republiky 2 (Ze0056)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Ze0056 - Seminář z regionální geografie České republiky 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získání přehledu o základních regionálně geografických poznatcích o České republice. Na konci tohoto kurzu bude student schopen porozumět základním složkám socio-ekonomické (SE) geografie ČR a vysvětlit mezi nimi vazby, použít vhodná data k analýze jednotlivých SE složek, vysvětlit lokalizační faktory aktivit v kontextu historických i současných událostí.Předmět d8le poskytuje možnost procvičení základních geografických poznatků o rozmístění sociálně a ekonomicko-geografických objektů a jevů v České republice. Na konci tohoto kurzu bude student schopen využít relevantní data pro analýzu socioekonomické situace v dané oblasti, vysvětlit lokalizační faktory minulých i současných aktivit v krajině, interpretovat socioekonomické jevy v krajině a využit je pro vlastní přípravu výuky na ZŠ.

Osnova

1.Teorie: Základní geografické charakteristiky ČR. Administrativní členění ČR.Cvičení: Mentální mapa ČR.2.Teorie: Obyvatelstvo ČR – dynamické a strukturální charakteristiky obyvatelstva. Sídelní struktura.Cvičení: Demografické a sídelní charakteristiky místa bydliště.3.Teorie: Trh práce ČR.Cvičení: Vybrané ukazatele trhu práce okresu bydliště.4.Teorie: Regionálně geografické aspekty primárního sektoru – zemědělství, lesnictví a rybolovu.Cvičení: Zemědělství v okolí místa bydliště a jeho dopady na životní prostředí.5.Teorie: Specifika hospodářského vývoje ČR. Základní aspekty průmyslu ČR.Cvičení: Průmysl okresu bydliště.6.Teorie: Geografické aspekty cestovního ruchu v ČR.Cvičení: Cestovní ruch v okolí místa bydliště.7.Teorie: Dopravní geografie ČR v obecném a odvětvovém přehledu.Cvičení: Doprava v okolí školy./Zpracování mapy dopravy.8.Teorie: Geografie obchodu a služeb jako samostatná disciplína.Cvičení: Mapování obchodu a služeb. Analýza nákupního chování.9.Teorie: Regionální politika a regionální rozvoj v ČR.Cvičení: Analýza programu rozvoje obce, ve které bydlím.10.Teorie: Socio-ekonomická specifika krajů ČR.Cvičení: Syntéza poznatků předchozích témat.Jednotlivá cvičení mohou být nahrazena prací v terénu či cvičením zadaném dle aktuálního vývoje ekonomické a sociální situace v regionech ČR.

Literatura

povinná literaturaSVOBODOVÁ, Hana , Antonín VĚŽNÍK a Eduard HOFMANN . Vybrané kapitoly ze socioekonomické geografie České republiky. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2013. Elportál. ISBN 978-80-210-6229-0. url epub html infoneurčenoData: Český statistický úřad, Ministerstvo práce a sociálních věcí, Český úřad zeměměrický a katastrální,...

Požadavky

Předpokládá se znalost základních pojmů ze socioekonomické geografie a fyzické-geografie ČR. V semináři je nutná znalost základních metod geografického výzkumu.

Garant

RNDr. Hana Svobodová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hana Svobodová, Ph.D.