Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná regionální geografie (Ze2BP_ORP6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Ze2BP_ORP6 - Obecná regionální geografie, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vybavit studující obecnou znalostí obsahu, významu a metod regionální geografie jako základu pro další studium jednotlivých konkrétních regionů nejrůznějších měřítek. S tím souvisí i základní pochopení otázky regionalizace a regionálního přístupu k řešení společenských problémů a rozvoj schopnosti průběžného hodnocení pozice regionů různého typu a různé hierarchické úrovně v rámci České republiky a pozice České republiky v rámci vyšších regionů.

Osnova

1) Vývoj pojetí regionální geografie a jejího objektu2) Objekt regionální geografie3) Vybraná problematika regionu4) Regionálněgeografický aspekt a cíle5) Struktura regionální geografie6) Postavení regionální geografie v systému věd7) Význam regionální geografie a regionalizace8) Přístup, metodologie a základní metody regionální geografie9) Zásady a metody regionalizace10) Geografická regionalizace světa11) Geografická regionalizace světadílů12) Regionální pozice České republiky v rámci hierarchicky vyšších celků13) Regionalizace České republiky. Vývoj přístupů.14) Regionální aspekty integračních procesů.

Literatura

KUNC, Josef , Václav TOUŠEK , Jiří VYSTOUPIL , Petr DANĚK , Pavel KLAPKA , Ondřej MULÍČEK , Daniel SEIDENGLANZ , Zdeněk SZCZYRBA , Michal VANČURA , Antonín VĚŽNÍK , Milan VITURKA a Petr TONEV . Ekonomická a sociální geografie. 1. vydání. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s.r.o., 2008. 411 s. učebnice vysokých škol. ISBN 978-80-7380-114-4. infoMEČIAR, Jozef. Obecná regionální geografie. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006. 140 s. ISBN 80-210-4011-4. infoLAUKO, Viliam a Karol KASALA. Teória a metodológia regionálnej geografie. 1. vyd. [Bratislava]: Kartprint, 2009. 95 s. ISBN 9788088870807. info

Garant

Mgr. Ing. Libor Lněnička, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Libor Lněnička, Ph.D.