Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedogeografie a biogeografie - cvičení (Ze2BP_PBS6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Ze2BP_PBS6 - Pedogeografie a biogeografie - cvičení, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je zdokonalení praktických vědomostí nezbytných pro rozlišování, popis a mapování půd a bioty. Získat umění indikovat pomocí půd a bioty další údaje o složení a stavu prostředí. Zaujmout žáky ZŠ těmi obory s rozsáhlým využitím v praxi a v životě. Studenti rozeznají základní půdní typy a druhy v ČR, klíčové rostlinné a živočišné druhy jako dominantní zástupce regionů.

Osnova

Obsah předmětu:1. Základní půdní typy ČR – principy jejich rozlišení, kresba půdních profilů.2. Půdní pokryv krajiny – tvorba půdní mapy okolí bydliště či školy.3. Terénní vycházky: zakládání půdních řezů, identifikace půdních taxonů.4. Vegetační pásmovitost a stupňovitost.5. Principy biogeografického mapování – tvorba biogeografické mapy okolí.6. Terénní vycházka spojení s identifikací vegetačních společenstev a formací.7. Pedo- a bioindikace faktorů prostředí v terénu – „otevřená kniha minulé a současné krajiny“.

Literatura

půdní mapa ČR na internetuCULEK, Martin , Vít GRULICH a Dalibor POVOLNÝ . Biogeografické členění České republiky. Praha: Enigma, 1996. 347 s. 1. ISBN 80-85368-80-3. infoTOMÁŠEK, Milan. Půdy České republiky. 3. vyd. Praha: Česká geologická služba, 2003. 67 s., [41. ISBN 80-7075-607-1. info

Požadavky

Podmínkou účasti na výuce předmětu jsou teoretické a praktické znalosti o horninách, půdách a vegetaci, zejména schopnost rozlišení jejich základních kategorií v terénu.

Garant

doc. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Jaromír Kolejka, CSc.RNDr. Aleš Ruda, Ph.D.