Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikační blok z psychologie 3 - Interakční cvičení (ZS1BK_APB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BK_APB3 - Aplikační blok z psychologie 3 - Interakční cvičení, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Smyslem cvičení je synteza znalostí ze základních psychologických disciplín a nastartování utváření interakčních dovedností (komunikačních., perecpčních., behaviorálních.,). Využití prvků interakčního a sociálněpsychologického výcviku přispívá ke zvyšování sociálněpsychologické (profesní) kompetence budoucího učitele. Cvičení je zároveň orientováno i na utvoření základních předpokladů pro využívání interakčních technik v práci s dětmi.

Osnova

1. Teoretická příprava na praktickou část cvičeníKlíčové pojmy: interakce; komunikace; interakční učení; formativní vlivy interakcí; interakční dovednosti; kultivace interakčních dovedností; součinnost (typy); možnosti analýzy interakcí.2. Skupinová analýza způsobů interakcí modelových i reálných problémových situací (event. s využitím videozáznamu).Techniky:interační etudy a modelování problémových situacískupinová diagnostika interakcí (dle polygonu přístupů)skupinová diskuse zaměřená na postižení povahy modelových interakcí a jejich pedagogicko-psychologických důsledků(podrobně viz http://www.ped.muni.cz/wpsy/apl_blok/default.htm)

Literatura

KOMÁRKOVÁ, Růžena, Ivan SLAMĚNÍK a Josef VÝROST. Aplikovaná sociální psychologie III. Praha: Grada, 2001. ISBN 80-247-0180-4. info

Požadavky

ZS1BK_SoPs Sociální psychologie

Garant

Mgr. et Mgr. Jan Mareš, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jaroslav Řezáč, CSc.