Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aritmetika 2 (ZS1BK_ATM2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BK_ATM2 - Aritmetika 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Na konci kurzu bude student schopen porozumět a vysvětlit základní pojmy a tvrzení z problematiky dělitelnosti v oboru přirozených a celých čísel, zejména z hlediska využití této relace v matematice na 1. stupni ZŠ. Bude znát základní číselné obory a bude schopen transformovat teoretické poznatky do učiva 1. stupně základní školy.

Osnova

Celá a racionální čísla, zavedení a operace s nimi.Zavádění pojmů v matematice, typy definic.Dělitelnost celých čísel.Základní věty o dělitelnosti a jejich důkazy. Znaky dělitelnosti, princip a odvození. Prvočísla a čísla složená, určení prvočísla. Rozklad přirozeného čísla v součin prvočísel a jeho užití k řešení úloh. Společný dělitel a největší společný dělitel dvou přirozených čísel, čísla soudělná a nesoudělná. Společný násobek a nejmenší kladný společný násobek dvou přirozených čísel. Souvislost relace "dělitelnost" a operace dělení v množině přirozených čísel. Aplikace v učivu školské aritmetiky.Neurčité rovnice, podmínka řešitelnosti,řešení neurčitých rovnic. užití ve slovních úlohách, aplikace na 1. stupni ZŠ.

Literatura

VAŇUROVÁ, Milena . Aritmetika 2 (dělitelnost celých čísel) [online e-learningový kurz]. 2005. " infoDRÁBEK, Jaroslav a Václav VIKTORA. Základy elementární aritmetiky : pro učitelství 1. stupně ZŠ a. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 223 s. infoVIKTORA, Václav . Matematika I pro studium učitelství v 1. až 4. ročníku ZŠ. čtvrté. Brno: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Brně, 1983. 222 s. info

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

Mgr. Eva Nováková, Ph.D.