Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Jazyková analýza textu (ZS1BK_CjJA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BK_CjJA - Jazyková analýza textu, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student uplatňuje teoretické poznatky i praktické dovednosti získané studiem předmětů Současný český jazyk I až Současný český jazyk V. Učí se poznávat strukturu textu, orientuje se v pravidlech členění textu na dílčí textové jednotky, poznává funkci jednotek nižších jazykových rovin v souvislosti s jejich pozicí ve výpovědi a textu. Dokáže zhodnotit nedostatky v textové výstavbě a v syntaktické stavbě projevů psaných i mluvených. Umí vysvětlit nejčastější odchylky od tvaroslovné kodifikace a jejich příčiny. Zvládá korekturu gramatických a pravopisných chyb v textu (požaduje se výborná znalost českého pravopisu).

Osnova

1. Text jako jednotka jazykové komunikace. Struktura textu. Základní pojmy.2. Texty mluvené a psané komunikace, jejich charakteristika.3. Rozbor konkrétních psaných textů. Kompozice textů, nejčastější nedostatky v kompozici textu, jejich hodnocení.4. Syntaktická stavba nejmenší textové jednotky, tj. výpovědi. Odchylky v pravidelné stavbě větné a jejich hodnocení. Záměrné odchylky (elipsa, samostatný větný člen apod.) a jejich funkčnost.5. Nedostatky v syntaktické stavbě výpovědí projevů psaných. Nedostatky v syntaktické stavbě výpovědí projevů mluvených (opakování, výplňková slova, vybočení z pravidelné větné stavby apod.).6. Lexikální jednotky ve výpovědi. Stylistická charakteristika lexikálních prostředků. Nefunkční využití stylově příznakových lexikálních prostředků.7. Tvaroslovná analýza textu. Nejčastější odchylky od tvaroslovné kodifikace a jejich příčiny. Korektura gramatických chyb. Korektura pravopisných chyb v textu.8. Komplexní jazyková analýza textu. Analýza nedostatků pravopisných, tvaroslovných, lexikálních a syntaktických a jejich vzájemné souvislosti. Stylizační nedostatky v textu.

Literatura

povinná literaturaČECHOVÁ, Marie a František DANEŠ. Komplexní jazykové rozbory. 2., upr. vyd., v SPN 1. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1996. 263 s. ISBN 80-85937-27-1. infoPravidla českého pravopisu. Edited by Zdeněk Hlavsa. Vyd. 2. (s Dodatkem Minister. Praha: Academia, 2005. 391 s. ISBN 978-80-200-1327-9. infodoporučená literaturaHUBÁČEK, Jaroslav. Čeština pro učitele. Vyd. 4., upr. [Odry]: Vade mecum Bohemiae, 2010. 375 s. ISBN 9788086041377. infoSTRAKOVÁ, Helena a František KALANDRA. Jak psát bez chyb, aneb, I pravopis se dá naučit :přehledné a srozumitelné objasňování pravopisu ve výkladové části, texty na procvičení a upevnění správných jazykových návyků, klíč - diktáty. Vyd. 1. Brno: Cerm, 2011. 212 s. ISBN 9788072047338. info

Garant

PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Květoslava Klímová, Ph.D.PaedDr. Ivo Martinec, CSc.