Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fonetika a fonologie 2 - Nj (ZS1BK_NFF2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BK_NFF2 - Fonetika a fonologie 2 - Nj, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování semináře budou studenti schopni interpretovat rozdíly mezi výslovností německých a českých konsonantů a asimilačních jevů a charakterizovat příslušné výslovnostní chyby českých rodilých mluvčích. Důraz je kladen na osvojení zásad správné německé výslovnosti a zvládnutí metodiky odstraňování typických výslovnostních chyb českých rodilých mluvčích. Tato metodika bude cíleně zaměřena na práci s dětmi v předškolním věku.Nach dem Seminar sind die Studenten im Stande die Unterschiede in der Artikulation der deutschen und tschechischen Konsonanten zu bestimmen, sowie die entsprechenden Aussprachefehler von tschechischen Muttersprachlern zu charakterisieren.

Osnova

1. Charakteristika artikulačních jevů suprasegmentální roviny německého jazyka.2. Práce s textem z fonetického hlediska.3. Metodika odstraňování typických výslovnostních chyb českých rodilých mluvčích.4. Metodika výuky výslovnosti německého jazyka dětí v předškolním věku.5. Sestavení materiálové sbírky pro nácvik správné výslovnosti v rané výuce německého jazyka (říkadla, písničky, obrázky apod.).

Literatura

povinná literaturaDRMLOVÁ, Dana. Německy s úsměvem. 1. knižní vyd. Vimperk: Nakladatelství Tiskárny Vimperk, 1991. 625 s. ISBN 80-900138-9-9. infodoporučená literaturaKOVÁŘOVÁ, Alena . Úvod do fonetiky a fonologie němčiny. 1. vyd. Brno: Tisk OL Print Šlapanice, 2003. 60 s. ISBN 80-210-3263-4. infoKOVÁŘOVÁ, Alena. Německá gramatika v tabulkách. Brno: Nová škola, 1999. 58 s. ISBN 80-85607-45-X. info

Garant

Mgr. Tomáš Káňa, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Bc. Adéla Straková