Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Profesionální praktikum z pedagogiky (ZS1BK_PPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BK_PPP - Profesionální praktikum z pedagogiky, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem cvičení je v návaznosti na předměty Osobnostní a sociální výchova, Komunikativní dovednosti a Pedagogická diagnostika umožnit studentům realizaci vlastních pedagogických pokusů, během nichž by své teoretické poznatky převáděli do praxe, a tím se sami prakticky přesvědčili o svých schopnostech navázat kontakt s žáky, komunikovat s nimi, klást otázky a získat jejich zájem. Studenti si budou vzájemně hospitovat ve vyučování. Praktickým pokusům studentů budou předcházet hospitace v hodinách učitelů fakultních škol.Po absolvování předmětu bude student schopen odborně zaznamenat sledovanou hodinu, kultivovaně a zodpovědně zhodnotit výkon sledovaných učitelů a kolegů, připravit vlastní výstup, provádět sebehodnocení svých odučených pokusů, svá hodnocení zdůvodnit.

Osnova

- Osobnost učitele, dobrý učitel, jak se stát dobrým učitelem.- Autokratický, demokratický, liberální učitel.- Učební styly.- Asertivita, agresivita, submisivita. Asertivní učitel.- Hospitace v hodinách u učitelů fakultních škol.- Analýza zhlédnutých hodin.- Výstupy studentů, videozáznam, bezprostřední hodnocení kolegy,učitelem, sebehodnocení.- Analýza záznamu výstupů studenta.

Literatura

VYSKOČILOVÁ, E.; HERMOCHOVÁ, S. Cvičení z pedagogické praxe iii. Praha: UK, 1992SVATOŠ, Tomáš. Kapitoly ze sociální a pedagogické komunikace :teoretická minima a praktické náměty. Vyd. 2., upr. Hradec Králové: Gaudeamus, 2006. 175 s. ISBN 80-7041-176-7. infoPAVLOVSKÁ, Marie . Řešení problémových situací ve škole pomocí metod tvořivé dramatiky. Brno: PdF MU, 2004. 144 s. MSD. ISBN 80-86633-24-1. infoVALENTA, Josef. Učit se být :témata a praktické metody pro osobnostní a sociální výchovu na ZŠ a SŠ. Vyd. 2. Praha: Agentura Strom, 2003. 95 s. ISBN 80-86106-10-1. infoKASÍKOVÁ, Hana. Kooperativní učení, kooperativní škola. Vyd. 1. Praha: Portál, 1997. 147 s. ISBN 80-7178-167-3. infoMAREŠ, Jiří a Jaro KŘIVOHLAVÝ. Komunikace ve škole. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita, 1995. 210 s. ISBN 80-210-1070-3. info

Garant

doc. Mgr. Jiří Havel, Ph.D.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Havel, Ph.D.