Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geometrie 2 (ZS1BK_SGE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ZS1BK_SGE2 - Geometrie 2, Pedagogická fakulta, Masarykova univerzita (MU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obsahem předmětu je studium základních geometrických pojmů a relací v rovině a v prostoru, zejména geometrických zobrazení.Hlavní cíle kurzu jsou: Orientace v pojmovém systému geometrie; rozvíjení prostorové představivosti; schopnost samostatně a tvořivě rozvíjet pojmový aparát tak, aby absolvent byl schopen vyučovat geometrické učivo s potřebným nadhledem a správně vedl poznávací činnost žáků v matematice na 1. stupni ZŠ.

Osnova

Základní pojmy elementární geometrie v rovině a v prostoru, jejich vlastnosti a vzájemné vztahy. Vzájemná poloha bodů, přímek a rovin, řešení základních polohových úloh v prostoru - průsečík přímky s rovinou, průsečnice dvou rovin. Volné rovnoběžné promítání, princip. Užití volného rovnoběžného promítání při řešení polohových úloh v prostoru. Aplikace - rovinné řezy jehlanů a hranolů (spec.krychlí). Řešení úloh napomáhajících k rozvíjení geometrické prostorové představivosti. Základní geometrická tělesa, čtyřstěn, mnohostěny a jejich zobrazování ve volném rovnoběžném promítání. Geometrická tělesa v učivu matematiky na 1. stupni ZŠ.Zobrazení, geometrická zobrazení v rovině a v prostoru. Shodná zobrazení v rovině a v prostoru, shodnost geometrických útvarů, souměrnost geometrických útvarů. Skládání shodných zobrazení v rovině, grupa rovinných shodností.

Literatura

FRANCOVÁ, Marta a Milena VAŇUROVÁ . Rovinné řezy mnohostěnů. Elportál, Brno: Masarykova univerzita, 2009. ISSN 1802-128X. URL infoFRANCOVÁ, Marta a Květoslava MATOUŠKOVÁ. Kapitoly ze základů stereometrie :pro studium učitelství 1. stupně základní školy. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2004. 60 s. ISBN 80-210-3571-4. infoFRANCOVÁ, Marta a Květoslava MATOUŠKOVÁ. Kapitoly ze základů stereometrie pro studium učitelství 1. stupně základní školy. Vyd. 1. Brno: Vydavatelství Masarykovy univerzity, 1994. 60 s. ISBN 80-210-0840-7. infoFRANCOVÁ, Marta, Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ. Texty k základům elementární geometrie :pro studium učitelství 1. stupně základní školy. 2. opr. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 1994. 107 s. ISBN 80-210-0880-6. infoFRANCOVÁ, Marta, Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ. Sbírka úloh z elementární geometrie. Vyd. 1. Brno: Masarykova univerzita v Brně, 1992. 86 s. ISBN 80-210-0404-5. infoFRANCOVÁ, Marta, Květoslava MATOUŠKOVÁ a Milena VAŇUROVÁ. Sbírka úloh z elementární geometrie. 2. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2004. 86 s. ISBN 80-210-3570-6. infoKOUŘIM, Jaroslav, Ondrej ŠEDIVÝ a František KUŘINA. Základy elementární geometrie : pro učitelství 1. stupně ZŠ. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1985. 156 s. info

Garant

doc. RNDr. Jaroslav Beránek, CSc.

Vyučující

RNDr. Květoslava Matoušková, CSc.Mgr. Eva Nováková, Ph.D.